Förslaget: Hyr in tandläkare

Bemanningsföretaget Läkarjouren vill ge sig in i tandvården – men får blankt nej. "Det vore en katastrof att gå den vägen", säger folktandvårdschefen Tomas Josefsson.

Tomas Josefsson är säker på att bemanningslösningar skulle leda till höjda tandvårdstaxor.

Tomas Josefsson är säker på att bemanningslösningar skulle leda till höjda tandvårdstaxor.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2019-03-10 06:00

Folktandvården i Norrbotten har problem med personalförsörjningen. Tomas Josefsson har tidigare sagt till Norrbottens Media att ett 20-tal tandläkare skulle kunna anställas på stående fot och i de flesta delarna av länet är tillgängligheten till tandvård dålig som en konsekvens av bemanningssvårigheterna.

Läkarjouren, som är en stor leverantör av hyrpersonal till sjukvården, säger sig ha en lösning. Det Luleåbaserade bolaget har kontakt med ett 30-tal tandläkare från södra Sverige, som företaget vill hyra ut till folktandvården i Norrbotten och Västerbotten.

– Det här skulle kunna lösa tandläkarbristen utan att det kostar pengar, säger Läkarjourens vd Petter Antti.

I sjukvården i Norrbotten kostade den inhyrda personalen mer än 300 miljoner kronor förra året och att bli kvitt beroendet av bemanningslösningar är en prioriterad fråga för Region Norrbotten.

Men i tandvården vore det tvärtom lönsamt att hyra in personal, hävdar Antti. Detta eftersom de aktuella tandläkarna har lång erfarenhet och kan arbeta mer effektivt än nyutexaminerade kollegor. Som inhyrda skulle de dessutom ägna flera timmar mer varje vecka åt att träffa patienter, jämfört med en fast anställd medarbetare som har andra arbetsuppgifter på kliniken.

Antti pekar på att tandvården till skillnad från sjukvården har en finansieringsmodell där patientavgifterna står för det mesta av intäkterna. Medan det inte lönar sig ekonomiskt att hyra in en läkare – hur effektivt den än arbetar – anser han att en inhyrd tandläkare kan arbeta in sina egna kostnader. Som bonus skulle de erfarna stafettandläkarna kunna fungera som mentorer för yngre medarbetare.

– Jag tycker inte att man bara ska förkasta det här. Det är helt annorlunda än hyrläkeriet i övrigt.

Men förkastar förslaget är precis vad Tomas Josefsson gör. Han tycker att parallellerna till sjukvårdens situation är allt för tydliga.

– Exemplen avskräcker, säger folktandvårdens divisionschef.

Han säger att Anttis modell rent teoretiskt skulle kunna fungera i ett enstaka fall, men att konsekvenserna i praktiken skulle bli ödesdigra. Enligt Josefsson skulle en inhyrd tandläkare kosta mellan två och en halv och tre gånger så mycket som en anställd.

– Hur länge kommer mina ordinarie tandläkare tycka att det är kul att vara anställd hos oss om det alternativet finns? Då uppstår nästa fenomen: att man säger upp sig och kommer tillbaka veckan därpå som inhyrd. Jag förstår ärligt talat inte varför vi ska dribbla med skattepengar på det sättet.

Antti säger att beräkningen inte stämmer, utan att Läkarjouren har erbjudit ett timpris på 1 200 kronor inklusive resor och sociala avgifter.

"Tandläkaren finansierar sig själv ett par gånger om", skriver Antti, som räknar med att en erfaren tandläkare arbetar in mellan 2 000 och 2 500 kronor i patientavgifter varje timme, i ett mejl.

Josefsson ser ändå en stor fördyring med höjda tandvårdstaxor som den enda möjliga följden.

– Och inte med lite, utan rejält. Redan med dagens lönekostnader har vi tufft att få ihop ekonomin.

Men tillgängligheten är dålig.

– Absolut. Och den kan bli sämre med deras modell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om