I nuläget tar alla fem kliniker i Luleå emot både planerade och akuta patienter. Men enligt ett förslag som just nu behandlas i verksamheten kan den akuta tandvården komma att koncentreras till en klinik och låta de fyra övriga helt och hållet ägna sig åt patienter som har bokat tid.
– Vi håller på att diskutera att ändra akuttandvården i Luleå. Vi behöver göra något, men det är ingenting som är bestämt. Just nu är det bara diskussioner, säger Eva Ellert som är verksamhetschef för Folktandvården i Luleå.
Att centralisera den akuta tandvården skulle enligt Ellert kunna göra både den planerade och den akuta verksamheten mer effektiv.
– Man skulle inte behöva blanda som i dag och det är en jätteviktig arbetsmiljöaspekt. Det är stressigt när det är blandat, allt blir så oplanerat.
Enligt uppgifter till tidningen är huvudspåret att göra Gammelstad till akutklinik för hela kommunen. I sådana fall skulle den planerade verksamheten försvinna därifrån.
Men Eva Ellert vill inte bekräfta att några sådana planer finns.
– Vi har en grupp som har nämnt Gammelstad, som ligger som ett förslag just nu, men det är ingen idé att spekulera i dagsläget.
Patienter som i dag har Gammelstad som klinik skulle då tvingas göra sina planerade tandläkarbesök i centralorten. Det ser Eva Ellert inte som ett problem.
– Det är ju en och samma kommun så det är inte så långa avstånd. Redan i dag samarbetar vi mycket och det händer att vi hjälps åt med patienter från alla kliniker.
Eva Ellert hoppas att en förändring kan sjösättas på försök under våren. Något politiskt beslut ska inte behövas.
– Nej, hur vi planerar akuttandvården i varje verksamhetsområde är lokalt.
Oppositionsrådet Jens Sundström (L) håller inte med. Han tycker att det är en fråga av strukturell karaktär som måste behandlas av regionstyrelsen.
Sundström säger att han i grunden är för att de akuta besöken koncentreras till en klinik, men han är kritisk till att just Gammelstad riskerar att förlora den planerade tandvården.
– Låter helt orimligt att man säger att en stor och växande stadsdel ska vara utan vanlig tandvård, säger Jens Sundström.
Han tycker att det är bättre att göra förändringen på en av de mer centralt belägna klinikerna. Nu kan föräldrar som bor i Gammelstad men jobbar i centrum tvingas åka fram och tillbaka efter jobbet för att hämta barn och köra dem till tandläkaren.
– Vården måste finnas nära medborgarna.
Regionrådet Anders Öberg (S), som har ansvar för tandvårdsfrågorna, delar bilden av att den struktur som finns i dagsläget gör det svårt att planera verksamheten. Men han vill se en risk- och konsekvensanalys innan han tar ställning till förslaget.
– Jag vill att man gör en konsekvensutredning och tittar på möjliga effekter, säger Anders Öberg.
Öberg tycker liksom Jens Sundström att politikerna bör få möjlighet att säga sitt innan beslutet fattas.
– Gör man större verksamhetsförändringar är det en politisk fråga. Om man säger att det bara ska vara akuta besök på ett ställe är det bra om politiken får möjlighet att yttra sig.