Den första november ändrade Folkhälsomyndigheten rekommendationerna för förskolebarn. Istället för två feberfria dygn räcker det nu med ett feberfritt dygn för att få komma tillbaka till förskolan. Förskollärarna Camilla Ajanki och Jenny Johansson konstaterar att de strängare rekommendationerna som gällde före första november resulterade i att barnen var borta längre när de var sjuka, men på det stora hela vistades de ändå mer på förskolan.
– Smittokedjorna bröts när de var borta en hel vecka. Då kunde vi ha ett–två barn som blev sjuka och fick vara hemma en vecka, men de var friska när de kom tillbaka, säger Jenny Johansson.
Även rektorn Ewa Stenudd ser en ökning av frånvaron bland personalen, nu när restriktionerna lättats upp.
– Förra veckan fick jag själv gå in och jobba på en förskola i Svartöstan, vi hade så mycket personal som var sjuk och det fanns inga vikarier, säger hon.
Alla tre beskriver hur förkylningarna bara "går runt" både bland barnen och personalen när barnen kommer tillbaka till förskolan för tidigt.
– Det kan vara svårt att som vårdnadshavare själv bedöma om barnets allmäntillstånd är tillräckligt bra för att barnet ska orka med verksamheten. Vi är positiva till att vårdnadshavarna ringer till oss och för en dialog om barnets tillstånd, säger Jenny Johansson.
Varken hon eller Camilla Ajanki hade skickat ett syskon till förskolan, om de vore föräldralediga med en liten bebis.
– Det är viktigare att skydda spädbarn mot RS-virus, än att de äldre syskonen får ta del av den pedagogiska verksamheten i förskolan. Barnen hinner vara i förskolan. Föräldrar måste sänka kraven på sig själva, det är inte farligt för barnen att ha lite tråkigt hemma, säger Jenny Johansson.
Ewa Stenudd jämför RS-viruset med Coronapandemin.
– Under pandemin har man hela tiden pratat om att skydda de äldsta och sköraste mot coronaviruset. Nu handlar det om att skydda de yngsta och svagaste mot RS-viruset, säger hon.
Förskollärarna framhåller att den pedagogiska verksamheten också drabbas av smittspridningen.
– Det som tyvärr händer när barnen kommer hit fast de inte är friska är ju att även vi pedagoger smittas och måste vara hemma. Vi vill ju bedriva undervisning här där vi utvecklar och utmanar barnen, inte bara torka snoriga näsor, säger Camilla Ajanki.