Att behålla den personal man har längre har blivit allt viktigare för förskolan i Luleå. För att se till att fler orkar jobba längre inleds under våren ett projekt, unikt i sitt slag, för att hitta hälsobefrämjande åtgärder och utbildningar som kan stärka förutsättningarna för dem som jobbar som förskollärare och barnskötare i förskolan.
– Personalen är viktig för oss, vi vill att de ska jobba länge, minst fram till 65 år, gärna längre.
Annica Backman, verksamhetschef för förskolan i Luleå, säger att det finns en medvetenhet om att unga människor inte utbildar sig inom förskolesektorn i den utsträckning som förskolan har behov av under åren som kommer.
– Tyvärr är det ju så att många i offentlig sektor väljer att avrunda lite tidigare.
Nu vill man hitta vägar för att det ska finnas goda förutsättningar för alla, även de som är äldre, att jobba kvar i förskolan.
– Alla behöver inte vara på alla bollar samtidigt och vi vill kunna ta vara på alla värdefulla kompetenser.
Projektet är ett samarbete mellan förskolan i Luleå och Kommunhälsan. Satsningen utförs inom ramen för Skolpaketet, det utvecklingsprojekt som Kommunledningen beslutade om förra året för att trygga kompetensförsörjningen inom skolan.
I projektet ingår frivilliga hälsoundersökningar för pedagogisk personal i förskolan som är 55 år och äldre samt utbildning för medarbetare, chefer i förskolan och politiker.
– Det här är ett miljonprojekt som pågår under två år. Vi är rädda om våra anställda och vi vill att det ska vara lustfyllt att gå till jobbet och att de ska få vara friska länge, säger Annica Backman.