Förskolechefen: "Jag sitter inte och är nöjd"

Kritik har lyfts angående kompetensförsörjningen och barngruppernas storlek i Luleås förskolor. Förskolechefen säger att detta är utmaningar kommunen har arbetat med under flera år och att det finns strategier.

"Kompetensförsörjningsutmaningen, det är en process som har pågått i årtionden och som inte bara berör förskolan i Luleå. Vi har sett under en lång tid i Sverige hur sökandet till utbildningar för arbete i förskolan och skolan sjunker", säger Annica Backman, förskolechef Luleå kommun.

"Kompetensförsörjningsutmaningen, det är en process som har pågått i årtionden och som inte bara berör förskolan i Luleå. Vi har sett under en lång tid i Sverige hur sökandet till utbildningar för arbete i förskolan och skolan sjunker", säger Annica Backman, förskolechef Luleå kommun.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2022-12-17 11:00

– Jag vill börja med att säga att jag inte sitter och är nöjd, jag tar alla frågor som berör utbildningen i förskolan på största allvar, säger Annica Backman, förskolechef i Luleå.

Hon säger att varken kompetensförsörjningsutmaningen eller barngruppernas storlek är någonting nytt, vare sig i Luleå eller Sverige. Samt att kommunen under flera år har jobbat med lösningar.

– Vi har flertalet strategier för att möta de här utmaningarna. Både i barn- och utbildningsförvaltningen som helhet, men också specifikt för förskolan.

Enligt henne måste kommunen "stärka inåt och jobba utåt".

– Stärka inåt är de kompetenssatsningar på vår personal av omfattande karaktär som vi har gjort de senaste åren. Jobba utåt sker genom att skapa attraktion för förskolan som arbetsplats, och att vi vänder oss till nya målgrupper som kanske inte av tradition tänker att förskolan är ett jobb för dem.

Just nu pågår en stor kompetensverkande utbildning för 60 förskollärare på betald arbetstid i kommunen. 

– Samtligt som vi stärkt vår samverkan med de lokala barnskötarutbildningarna.

För att kunna genomföra en minskning av barngrupperna i förskolan och samtidigt behålla en minst lika hög personaltäthet som i dag behövs flera saker, enligt Backman.

– Vi behöver väldigt mycket mer personal med rätt utbildning för uppdraget. Förskolans verksamhet är skollagsreglerad, vi ska bedriva undervisning och det får inte vem som helst göra.

Hon fortsätter:

– Det betyder också att vi behöver betydligt fler lokaler i alla Sveriges kommuner och vi behöver lokaler som är annorlunda utformade än de vi har i dag.

Gällande Hällbackens förskola säger rektorn Ingela Söderholm, att hon och hennes medarbetare hela tiden försöker skapa en så bra utbildning som möjligt utifrån de förutsättningar som finns. Att det skulle vara trångt i rummet där de minsta barnen sover håller hon inte med om.

– De ryms gott och väl i det rummet och vi gör det bästa vi kan av de förutsättningar vi har. Vi kan inte göra någonting åt lokalen och vi har ett jättehögt tryck på Hällbacken med jättelång kö. 

Samtidigt måste hon ta in det antalet barn som krävs för att få budgeten att gå ihop – något som också kommer med utmaningar då det finns många deltidsbarn i området och de bara räknas som halva barn.

– Då måste jag fylla upp med fler barn. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!