Forskningen ska få LTU att växa

Studenterna bli färre. Men LTU satsar stort på forskning.En omfattande ombyggnad på 158 miljoner kronor ska ge större möjligheter.– Det vi växer på är forskningen, säger Staffan Sarbäck, universitetsdirektör.

Nytt. Nya A-huset som ska stå färdigt 2016.

Nytt. Nya A-huset som ska stå färdigt 2016.

Foto: Tirsen och Aili

LULEÅ2014-03-20 04:00

Idag ligger lite mer än hälften av Luleå tekniska universitets budget på forskning. Inom de kommande fem åren ska istället hela två tredjedelar av verksamheten handla om forskning.

– Det ger en styrka. Forskningen hänger såklart ihop med utbildningssidan. Är man stark på forskningssidan så är det lättare att bygga på med utbildning. Och vi är inte så sårbara när konjunkturen går upp och ned, säger Staffan Sarbäck, universitetsdirektör.

– Det handlar om ekonomi, men också kvalité.

Enligt Staffan Sarbäck skulle de enkelt kunna dubblera flera forskningsområden redan idag.

– Allt inom naturresurser växer, men även verkstads- och fordonsindustrin. Också energisidan. IT-området har fått en rejäl nytändning. Det vi har att jobba med är de konstnärliga delarna och humaniora, den är tyngre att bygga upp, säger han.

I och med det inleder nu LTU en stor ombyggnation för att få plats för fler forskare, inte minst på gruvsidan.

– Deras behov är i det närmaste explosionsartat, säger Staffan Sarbäck.

I början av april ska Luleå kommun ta ställning till en ombyggnad av universitetets A-hus som beräknas kosta 158 miljoner kronor. Över 2 000 kvadratmeter med forskarrum, kontor, café och nya entréer tillkommer. Den ursprungliga summan på 132 miljoner kronor har vuxit ordentligt. Dessutom ska den ske i en byggnad som rymmer två institutioner, 2 000 studenter och 400 lärare.

Men LTU saknar inte utrymme. Mitt emot det expanderande A-huset står det dödsdömda D-huset. Det är det hus som byggdes först på LTU 1971 och byggnationen skedde i rasande fart för att universitetet inte skulle placeras på annan ort istället. Men det har straffat sig. Förra året utrymdes huset och nu är de 6 000 kvadratmetrarna lokaler så fukt- och mögelskadade att de måste rivas.

– När det nya A-huset är färdigt ska vi ta itu med det här. Men vi har precis börjat fundera. Vi vill inte förbygga oss. Till syvende och sist sår är det någon som ska betala, säger Staffan Sarbäck.

Han föredrar att LTU växer med byggnader åt Haparandavägen till. Detta för att knyta samman universitetet i en länk med Luleå science park och Facebookhallarna.

LTU har under de senaste åren haft ett stort studenttryck och i år kommer antalet nå sitt absoluta tak. Men det är inte ett beslut som LTU själva står bakom menar Staffan Sarbäck. Det är regeringen som dragit ner antalet utbildningsplatser.

– Det här är inte ett aktivt val. Sittande regering tror ju att demografin gör att trycket kommer att minska. Men om detta är man inte överens, utan trycket har aldrig varit så högt som nu. Men vi får inte betalt för fler, säger Staffan Sarbäck.

Universitetet kommer kapa bort de fristående kurserna med hälften och istället satsa på programmen.

– Redan i år halverar vi antalet fristående kurser. Men sen får vi se. Det ju snart val. Så då får vi se vad som aviseras.

Ombyggnationerna på LTU börjar efter sommaren och pågår fram till 2016.

Forskningen på LTU

LTU har har idag 1 600 anställda och 19 000 studenter. Omsättningen på 1,5 miljarder kronor per år fördelas på:

Grundutbildning - 669 miljoner kronor.

Forskning/forskarutbildning - 720 miljoner kronor.

Uppdragsutbildning - 10 miljoner kronor.

Uppdragsforskning - 112 miljoner kronor.

Sammanlagt finns 69 forskningsämnen.

Källa: LTU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om