Forskning visar: Bara tio sms per dag kan ge besvär

Det finns samband mellan flitigt sms-ande och ohälsa - både fysisk och psykisk ohälsa. Det hävdar forskarna Ewa Gustafsson och Sara Thomée vid Göteborgs universitet.- Den tekniska utvecklingen har varit explosionsartad och hälsoaspekterna har inte hunnit med, säger Ewa Gustafsson.

Sara Thomée, psykolog och forskare vid Göteborgs universitet.

Sara Thomée, psykolog och forskare vid Göteborgs universitet.

Foto:

LULEÅ2009-07-06 06:00
Ergonomen Ewa Gustafsson och psykologen Sara Thomée forskar vid Arbets- och miljömedicin, Göteborgs universitet.
Ewa Gustafsson disputerade nyligen med sin avhandling om hur mobiltelefonanvändningen påverkar oss fysiologiskt.
Hon har undersökt 56 unga vuxna (18-25 år) som sms-ade dagligen och hennes forskning visar att sms-andet inte bara kan ge problem med tummarna, så kallad sms-tumme, utan också besvär i armar, nacke och axlar.
- De här var ändå inga extrema sms-användare. I snitt skickade de tio sms per dag. Våra forskningsdata inhämtades för ett par år sedan. Sedan dess har ju användandet av sms och andra tjänster där man använder mobiltelefonens knappsats ökat lavinartat, berättar Gustafsson.
Lyssna på kroppen
Det här är hennes råd för hur man kan undvika att få fysiska besvär av sitt sms-ande:
4 Undvik att hålla nacken onödigt mycket framåtböjd när du tittar ned på telefonen.
- Precis som vi datorarbete gäller det att vara medveten om sin arbetsställning för att undvika problem, säger Ewa Gustafsson.
4 Avlasta underarmarna.
- Man kan vila underarmarna mot låren, mot en bordsskiva eller mot armstöden på en stol. Då minskar man belastningen på nacke/axlar, säger Ewa Gustafsson.
4 Sms-a inte så snabbt.
- En del av deltagarna i undersökningen kom upp i extrema hastigheter med sina tumrörelser. Det ökar belastningen, inte bara på tummarna utan även på underarmarna där flera av musklerna
i tummen är fästade, säger Ewa Gustafsson.
4 Lyssna på kroppens varningssignaler.
- Smärta är kroppens sätt att varna oss för att någonting är fel. Om man nonchalerar smärtan och kör vidare som vanligt riskerar man att besvären förvärras, säger Ewa Gustafsson.
Sara Thomée har ännu inte avslutat sin forskning. För ett par år sedan gjordes en enkät med 1 100 deltagare. Enkäten visade ett samband mellan stort användande av mobiltelefon och sömnsvårigheter/nedstämdhet.
Stressfaktor
Sara Thomée har gjort djupintervjuer med 32 av personerna (21-28 år) som deltog i enkäten.
- Intervjuerna visar att många av försöksdeltagarna såg det här med att alltid vara kontaktbar via mobiltelefonsamtal och sms som en stressfaktor - och när det av någon anledning inte kunde nås upplevde de också detta som oerhört stressande, säger Sara Thomée.
Enligt henne kan man inte slå fast att flitigt sms-ande i sig är skadligt för den psykiska hälsan.
Negativ hälsoeffekt
Men hon slår fast att det kan ha en kraftigt negativ effekt på hälsan att få sin sömn avbruten och störd av sms och telefonsamtal.
- Sömnen har en stor betydelse för välbefinnandet. Att få sin nattsömn avbruten ofta kan leda till sömnbesvär och bristande återhämtning, vilket i sin tur kan leda till depressioner. Speciellt viktigt är det förstås att barn får sova ut, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!