Forskaren om mobilförbud i skolan – fungerar inte

Från den första augusti i år blev det förbjudet att använda mobiler för annat än skolarbete i klassrummet. Denna lagen fungerar dåligt ur flera aspekter, det visar en avhandling från Göteborgs universitet.

Doktoranden Anita Grigic Magnusson har skrivit en avhandling vid Göteborgs universitet. Den visar på en viss problematik kring mobilförbud i skolan.

Doktoranden Anita Grigic Magnusson har skrivit en avhandling vid Göteborgs universitet. Den visar på en viss problematik kring mobilförbud i skolan.

Foto: Montage

Luleå2022-12-13 17:00

I avhandlingen visar doktoranden Anita Grigic Magnusson att det uppstår ett dilemma i den digitaliserade skolan. Dels på grund av en ständigt pågående integrering av digitala verktyg i undervisningen och dels på grund av mobilrestriktionerna som nu har stöd i skollagen. Det skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Hon menar att det inte heller spelar så stor roll om det finns ett mobilförbud eller inte, för mobilerna används oavsett.

– Den stora skillnaden är att på skolor med förbud verkar en stor del av användningen ske i smyg och i princip uteslutande för saker som inte har med skolan att göra. Även om läraren står och samlar in mobilerna inför varje lektion, berättar både lärare och elever att eleverna hittar på strategier för att kringgå skolans och lärarens regler. De lämnar in tomma skal, de säger att de glömt mobilen hemma, eller att ’den ligger i skåpet’, säger hon i pressmeddelandet.

Fördelar med lagen enligt henne är att den har gett lärare och rektorer större mandat samt att det stärker deras profession. Men samtidigt behöver eleverna guidning för hur och när de ska använda mobilerna.

– Ett totalförbud, det verkar inte funka. Däremot behöver skolorna ha tydliga riktlinjer och ett klart och tydligt syfte för hur och när eleverna får använda mobilen. Eleverna behöver lära sig ett förhållningssätt, säger Anita Grigic Magnusson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!