Färre barn går till skolan • Forskaren: Överbeskydda dem inte

Anna-Karin Lindqvist vid Luleå tekniska universitet är specialiserad på barn och rörelse. Hon oroas över den siffra som visar att färre barn än tidigare promenerar och cyklar till skolan.
– Det går åt fel håll och det är ett folkhälsoproblem, säger hon.

Anna-Karin Lindqvist är biträdande professor i fysioterapi och arbetar som lärare och forskare på Luleå Tekniska Universitet. Hon förespråkar att barn ska få gå eller cykla till skolan redan från föreskoleklass.

Anna-Karin Lindqvist är biträdande professor i fysioterapi och arbetar som lärare och forskare på Luleå Tekniska Universitet. Hon förespråkar att barn ska få gå eller cykla till skolan redan från föreskoleklass.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2025-03-07 00:01

Vart tredje år sedan 2006 gör Trafikverket den stor nationella undersökningen "Barns skolvägar".

– Förra mätningen 2021 var det en liten, liten förbättring och vi hoppades att det äntligen höll på att vända. Men så fick jag nya siffror häromdagen och då hade vi backat igen. 

Under 2024 var det 47 procent av barnen vintertid och 57 procent under sommarhalvåret som tog sig till och från skolan till fots eller på cykel.

– Det var inga jättestora förändringar, men det går åt fel håll.

undefined
Anna-Karin Lindqvist är biträdande professor i fysioterapi och arbetar som lärare och forskare på Luleå Tekniska Universitet. Hon förespråkar att barn ska få gå eller cykla till skolan redan från föreskoleklass.

Hon och den forskargrupp hon arbetar i försöker förändra normen och attityden till att barn ska få gå och cykla till skolan.

Idag är det bara 20 procent av alla svenska barn som uppnår rekommendationen av mängden fysisk aktivitet – 60 minuters rörelse per dag.

Hur kommer det sig, det verkar ju som att barn idrottar som aldrig förr?

– Det finns en liten mängd barn som rör sig väldigt mycket och så en stor mängd barn som inte gör det. Många barn är inte ens i närheten av 60 minuter per dag och barnfetman är en tickande bomb.

Den största boven i dramat, som hon ser det, är att barnen inte går och cyklar till skolan. Detta eftersom vardagsmotionen är det enklaste sättet att tillgodose rörelsebehovet. 

– De är inte heller ute och leker i snöhögar på kvällarna eller spontanspelar fotboll i gäng som förr.

Orsakerna till att barn rör sig mindre kan vara många. 

– Vi vet att skärmtiden ökat, men när det gäller skoltransporter handlar det också om föräldrarnas oro för trafiken.

undefined
Att barn får gå själva till skolan ger stora hälsovinster berättar Anna-Karin Lindqvist. De här barnen går på Sunderbyskolan.

En oro som är överdriven, menar hon.

– Risken att det ska hända en olycka är jättelåg, däremot finns det stora hälsovinster med att barn rör på sig.

Tidigare har det funnits en rekommendation om att barn inte får cykla i trafiken förrän de har fyllt tolv år.

– Den regeln ska utrotas, den stämmer inte längre utan bygger på forskning från 1950-talet då vi hade en horribel trafiksituation som inte går att jämföra med hur det är idag.

Anna-Karin Lindqvist anser att man måste göra en individuell bedömning av varje barns mognad relaterat till den trafik som barnet ska ta sig fram i.

– Det finns ju ställen där man inte ska cykla ens när man är 30 år.

Hon har förståelse för att det är svårt att vara förälder och att det är mycket man ska hålla ordning på och ta ställning till.

– Men man ska inte vara överbeskyddande. 

Barnen själva ser inga problem i att gå är hennes erfarenhet.

– Inget barn tänker väl på risken att drabbas av benskörhet och hjärtinfarkt i vuxen ålder, men de tycker att det är roligt att få vara självständiga och ta ansvar.

undefined
Barnen på Sunderbyskolan gillar att vara ute och leka, men forskning visar att barn i Sverige rör sig för lite idag.

När kan man låta barnen börja ta sig själv till skolan enligt dig?

– Redan i förskoleklass. Men så klart ska du inte släppa dem vind för våg på E4:an och du kanske ska följa dem i början. 

Reflexer och cykelhjälm är en självklarhet.

Utöver hälsovinsterna är det positivt för miljön och klimatet och dessutom minskar antalet bilar runt skolorna vilket i sig ger en tryggare skolväg.

– Sedan vet vi att de vanor vi får i unga år har en tendens att sitta i. Cyklar du inte när du är elva år kommer du inte heller att cykla när du är 30.

Men om det är väldigt halkigt ute, ska de ändå få promenera?

– Ja, barn behöver testa sina gränser och då ingår det att få ett blåmärke då och då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!