Mikaela Bergenius Nord är forskare och en av dem som har arbetat fram rådgivningen inför årets fiske. Den har nu lämnats över till Havs- och vattenmyndigheten, som beslutar om fiskekvoterna.
– Det vi ser i våra analyser är en relativt låg produktion av ungfisk under 2020. Det kom in få individer i beståndet och reproduktionen var låg. Analyserna innehåller alltid en viss osäkerhet och det är därför vi ger råd utifrån risker, det vill säga hur hög risken är att beståndet av siklöja hamnar under den kritiska gränsen för lekbiomassa, säger Mikaela Bergenius Nord.
Hon håller med i fiskarnas bedömning om att siklöjans bestånd varierar.
– Om det skulle bli tillåtet att fiska så kan produktionen av ungfisk fortfarande bli bra, men bara om miljöförhållandena är rätt och om det finns tillräckligt med biomassa kvar för att producera ungfisken. Utifrån vår bedömning är biomassan av siklöja just nu nära en kritiskt låg nivå. Det är inte den lägsta vi har sett och det finns goda chanser att den återhämtar sig, men då måste vi låta den göra det.
– En viktig aspekt i sammanhanget är också sälproblematiken som inte minskar så länge som förvaltningen fortsätter som den gör. Det skulle behövs en rejäl diskussion om prioriteringen av ekosystemstjänster. Sälen verkar ju har en viss prioritet, men det är min personliga åsikt, säger Mikaela Bergenius Nord.