Forskare jobbar gärna i värmen

Franska Lucile Villain är doktorand vid Luleå tekniska universitet. När andra har sommarsemester så jobbar hon intensivt.- Jag forskar om metallföroreningar från nedlagda gruvor och fältarbetet måste göras på sommaren. Det går inte att göra när det är vinter och snö, säger hon.

Doktoranden Lucile Villain tycker om att arbeta med vattenproverna i laboratoriet. "Men roligast är fältarbetet, att åka till Kristinebergsgruvan", säger hon.FOTO: Pär Bäckström

Doktoranden Lucile Villain tycker om att arbeta med vattenproverna i laboratoriet. "Men roligast är fältarbetet, att åka till Kristinebergsgruvan", säger hon.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-08-07 06:00
Hon har riktat in sig på Bolidens Kristinebergsgruva mellan Lycksele och Malå.
- Varannan vecka åker jag dit och tar vattenprover. Däremellan jobbar jag på mitt kontor och i laboratoriet. Just nu när det har varit så varmt länge åker jag till gruvan var tredje vecka. Förändringarna är så små i värmen, säger hon.
Kristinebergsgruvan är i gång men Lucile Villain fokuserar på en stängd del som heter Kimheden.
Två kollegor
Hon har två doktorandkollegor som håller på med forskningsområden som gränsar till hennes och som också arbetar under sommaren. Det är Peter Nason från England och svenska Sarah Chlot.
- Huvudanledningen till att jag jobbar under sommaren är att jag snart ska ha barn. Det är bra att ha jobbat undan så mycket som möjligt, säger Sarah Chlot.
Chlot tittar på kväveutsläpp från Boliden-gruvan och LKAB:s gruva i Kiruna. Hon tar prover i sjöar och bäckar som leder till Skellefteälven och Kalixälven.
Uppskattar ljus och värme
Lucile Villain kom till Luleå tekniska universitet som utbytesstudent i augusti 2007. Hon studerade geologi ur miljöaspekt. En kurs om gruvavfall gav blodad tand och det har sedan varit hennes specialitet.
Hon berättar om hur hon uppskattar den norrbottniska sommarens kombination av ljus och värme. Det känns inte alls tungt att arbeta. Tvärtom så njuter Lucile Villain av att få göra det i Norrbotten.
- Jag jobbar dessutom bättre när det inte är så många andra på universitetet. Jag mår bra av att det är tyst omkring mig, säger hon.
Intresserad av fältarbete
I Lucile Villains hemland Frankrike finns inte så många metallgruvor så när hon fick tjänsten som doktorand i Luleå så tvekade hon inte att ta den. Hon fick välja bland tre olika forskningsprojekt med delfinansiering från EU:s strukturfonder via projektet Georange.
- Jag valde projektet med Bolidens Kristinebergsgruva eftersom jag är väldigt intresserad av fältarbete och för att det innebär ett helhetsperspektiv. Peter Nason bedriver också fältarbete där och vi brukar åka dit tillsammans. Det är väldigt roligt , säger hon.
Leder gymnastikgrupp
När Lucile Villain inte arbetar ägnar hon sig åt bland annat gymnastik.
- Jag har gått med i Lulegymnasterna och tagit på mig att vara ledare också, säger hon och visar en omlindad fot.
Det var när hon dagen innan vi träffas ledde en gymnastikgrupp som hon skadade foten.
- Det kändes illa i går. Jag trodde inte att jag skulle kunna gå till jobbet i dag men nu känns det ganska okej, säger hon.
Jämnt i framtiden
Lucille Villain och Sarah Chlot berättar att lika många kvinnor som män har doktorandtjänster på Luleå tekniska universitet.
- Högre upp skiljer det mycket. Jag tror att bara omkring 12 procent av professorerna här är kvinnor. Men med lika många kvinnliga och manliga doktorander i dag borde det snart se annorlunda ut också högst upp, säger Sarah Chlot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om