Försiktigt positiva till ny filmpolitik

Filmpool nord är försiktigt positiva till regeringens nya filmpolitik. I längden hoppas man på mer pengar till filmbranschen i Norrbotten.

HOPPAS PÅ SLANT. "Det bästa smörjmedlet som finns är pengar, för skjuter man till pengar har man någonting att mötas kring varje år", säger Filmpool nords vd Susann Jonsson.

HOPPAS PÅ SLANT. "Det bästa smörjmedlet som finns är pengar, för skjuter man till pengar har man någonting att mötas kring varje år", säger Filmpool nords vd Susann Jonsson.

Foto: Kurt Engström

Luleå2016-03-10 14:28

Läs mer: Mer film från olika delar av landet

Filmpool nords vd Susann Jonsson är försiktigt positiv till filmpropositionen som kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenterade på torsdagen. Regeringen vill att mer film ska produceras i olika delar av landet och att fler aktörer ska få inflytande över filmbranschens framtid.

Susann Jonsson är främst positiv till att det regionala perspektivet betonas mer än tidigare.

– Det måste finnas en starkare samverkan mellan nationella och regionala nivåer; som det är nu jobbar vi lite på varsin kant, och Sverige är en för liten filmnation för att det ska fungera i längden, säger Susann Jonsson.

Propositionen är tänkt att ersätta filmavtalet, som reglerat den svenska filmbranschen sedan 1963 men skrotades förra året.

Eftersom den nya politiken är så pass bred är det enligt Susann Jonsson svårt att bedöma hur utfallet för Norrbottens filmbransch blir – men hon hoppas att det innebär mer pengar.

– Det bästa smörjmedlet som finns är pengar, för skjuter man till pengar har man någonting att mötas kring varje år. I Norrbotten gör landsting och kommuner en kraftfull satsning på film- och tv-produktion, men det finns ingen statlig medfinansiering i dagsläget. Jag tror inte att det ser ut så på något annat kulturområde, säger Susann Jonsson.

Utöver att stärka den regionala filmbranschen vill regeringen bland annat omarbeta filmstödet och bilda tre branschråd – ett för utveckling av ny film, ett för filmens spridning och ett för filmkulturella frågor. Susann Jonsson tycker att regeringen är på rätt väg – och att man rör sig närmare hur den norrbottniska filmbranschen fungerar.

– Den filmpolitik vi har i Norrbotten blir i bättre samklang med den nationella. I Norrbotten finns en slags synergi mellan filmkultur och film som näring, och när nu filmavtalet försvinner finns det förutsättningar för staten att agera på samma sätt, säger Susann Jonsson.

Regeringens filmproposition

Filmpolitiken ska ha sju mål: att kontinuerligt producera värdefull film i olika delar av landet, att öka spridningen, att bevara och utveckla filmarvet, att öka det internationella utbytet, att ge barn och unga goda filmkunskaper, att jämställdhet och mångfald präglar filmbranschen och att filmen stärker yttrandefriheten och det offentliga samtalet.

Tre branschråd ska bildas för att fler aktörer ska få inflytande över filmbranschen – ett för produktion och utveckling, ett för spridning och visning och ett för filmkulturfrågor.

Filmstödet får tre kategorier: utveckling, produktion och spridning och visning.

Staten satsar 25 miljoner mellan 2016 och 2019 för att stärka små biografer i glesbygden och mindre städer.

Under 2017 avsätts 545 miljoner för hela filmpolitiken, varav minst 340 miljoner bör gå till utveckling och produktion av ny film.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om