Försiktig ljusning för Brändö konferens: "Fullbokat"

Bokningarna har tagit rejäl fart sedan beskedet kom att det åter blir tillåtet att resa inom Sverige.

Läget har ljusnat. Göran Widén kan glädja sig åt att sommargäster från Sverige hittat till anläggningen i Brändön.

Läget har ljusnat. Göran Widén kan glädja sig åt att sommargäster från Sverige hittat till anläggningen i Brändön.

Foto: Magnus Tosser

Luleå2020-06-15 07:18

Aktörer inom upplevelseindustrin har haft en tung tid. Och långtidsplanering är inget som aktiva inom turistnäringen lagt ned tid på sedan coronautbrottet. I stället har det handlat om att hålla näsan ovan vattenytan, dag för dag och månad för månad.

Senare tid har det för överlevarna gällt att försöka rädda sommarsäsongen, försöka lindra tappet av besökande som vill uppleva norrbottnisk sommar.

Medan två timmars-regeln ännu gällde, vittnade Göran Widén delägare Brändögruppen AB, om en katastrofal tid sedan slutet på mars.

Resebegränsningen bidrog till att man gjorde en kursändring i marknadsföringen. Tidigare somrar har fritids- och konferensanläggningen varit ett hett resmål för hyrbilsresenärer från Mellaneuropa och även till viss del Östeuropa.

För att hitta kunder till stuguthyrningen vände man sig först till potentiella kunder med max två timmars restid till anläggningen vid havet.

–Boden, Älvsbyn, Arvidsjaur och Gällivare ligger inom nåbara avstånd, sade han innan lättnaderna inom resandet kom.

Han berättade också att man justerat prisbilden för att försöka nå dem som annars semestrar på andra ställen.

– Jag tror att det kommer att gå hyfsat med boendet, säger han och tillägger att restaurangen kommer att få ett bra tillskott av uteplatser. 

Från 13 juni blir det åter tillåtet för friska att resa inom landet. Beskedet har redan gett resultat.

–  Det har kommit in från 08-området och Västkusten. Och det handlar om långliggare från en, två och upp till sex veckor, säger en nöjd Widén som samtidigt slår fast att mycket ännu är obokat i länet.

Delägaren konstaterar också att marknaden i princip varit död och att det känns bättre nu, även om framtiden fortfarande är oviss.

– Hittills är det bara svenskar som bokat. Och vi är fullbokade i midsommar och för första gånger erbjuder vi husbilsplatser, säger han med viss stolthet i rösten.

Göran Widén påpekar också att restaurangerna, både den i Brändön och den på Klubbviken, öppnar och att allt fler av de anställda som tidigare varit permitterade börjat gå upp i arbetstid.

– Från nästa vecka är det full tid igen, säger han på onsdagen och förtydligar att det även beror på att personal måste gå in och täcka för dem som går på semester.

Han avslöjar också att holländare visat intresse för att boka in sig i augusti. För att det ska bli av måste reselättnaderna utökas.

Tree hotel i Harads har länge varit ett hett resmål för utländska gäster och andra köpstarka grupper.

– Vi har fått ställa om till den svenska marknaden, säger Kent Lindvall, en av huvudägarna.

Han förklarar att ändringen av målgrupp för marknadsföringen fört med sig att priserna justerats.

I marknadsföringen vände man sig först till potentiella besökare från hemlänet och Västerbotten. När reselättnaderna blev verklighet växte marknaden till att omfatta övriga delar av landet. 

Och gensvaret har inte uteblivit. 

– Det har gått igång riktigt bra, många har nappat, säger han och pekar på intresset från Stockholmsregionen.

Hotellet har liksom de flesta inom näringen tvingats till permitteringar. Ingen förutom den som tar emot bokningar jobbar heltid. 

Lindvall berättar att man utifrån när det bokas försöker pussla så att permitterade kan gå upp i tid.

– Vi känner hopp inför sommaren. Det ser inte alltför eländigt ut, säger Kent Lindvall som inte törs pusta ut trots att bokningar redan börjat komma in i december från utländska gäster.

Resor inom landet

Från och med den 13 juni gäller inte längre avrådan från icke nödvändiga resor enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Det innebär att personer utan symtom kan börja resa i Sverige från detta datum.

För att inte spridningen av covid-19 ska öka, och för att sjukvården inte ska bli överbelastad regionalt, krävs att människor fortsätter hålla avstånd och inte trängs samt undviker nya kontakter. Vid minsta symtom gäller det att stanna hemma. Myndigheten manar även till noggrann tvätt av händerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!