Förre museichefen: Så kan Sunderbyhuset bevaras

Kaj Bergman, tidigare museichef vid Hägnans friluftsmuseum, reagerar starkt mot planerna på att riva Sunderbyhuset. Med några enkla åtgärder kan huset bevaras, anser han.

Förre museichefen Kaj Bergman sågar planerna på att riva Sunderbyhuset. "Det vore att göra Hägnan obotlig skada", säger han.

Förre museichefen Kaj Bergman sågar planerna på att riva Sunderbyhuset. "Det vore att göra Hägnan obotlig skada", säger han.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2021-02-24 06:00

– Att riva Sunderbyhuset för att det är fuktskadat vore att göra Hägnan obotlig skada. Det rätta är att sanera skadorna, byta det som behöver bytas och ordna ventilationen. Det är ett stort tankefel på kommunen, att så fort vi inte har råd att modernisera så ska vi riva, säger Kaj Bergman.

Han är pensionerad antikvarie. Han var chef på Hägnan från 1983 till 2004, och har även en bakgrund som byggnadshistoriker på Norrbottens museum.

undefined
Sunderbyhuset flyttades till Hägnan år 2000. Här ses Kaj Bergman på en bild som är tagen 2002.

Det var Bergman som beslutade att Sunderbyhuset, eller Sunderbygården som det också kallas, flyttades till Hägnan år 2000.

– Hägnan är ju ett landsbygdsmuseum, och ska vara ett koncentrat av det man vill berätta om. Här ville vi skildra den småskaliga sågverksindustrin. Tanken var att inrymma en tidstypisk bostad från början av 1900-talet och ett kontor för ett sågverk.

Att huset var svårt skadat av förruttnelse upptäcktes när kultur- och fritidsförvaltningen skulle dra in vatten och avlopp, för att ställa huset i ordning för att bli personalutrymme. Notan för att reparera skadorna beräknas till tre miljoner.

undefined
Sunderbygården hotas av rivning. Den gamla byggnaden är kraftigt förruttnad, enligt kultur- och fritidsförvaltningen.

– Huset är inte tänkt som personalhus utan som kärnan i ett byasågverk som ska ta in skogsbruk och småindustri i museet, för 100 år framåt. Därför gör det inget om huset står tomt i tio år till, i väntan på att kommunen kan finansiera ett iordningställande, kanske i samarbete med Sveaskog.

Med ett antal åtgärder kan huset överleva tills vidare, anser Bergman. Han föreslår följande:

* Laga taket eller lägg nytt tak av papp. Huset representerar tiden innan pannplåten kom.

* Sanera alla fuktskador noga.

* Byt ut byggnadsdelar med svåra fuktskador.

* Ordna god ventilation.

* Sätt upp textskyltar som berättar om vad huset är tänkt att skildra.

undefined
Bland annat under fönster har förstärkningar gjorts. "Det är inget ovanligt med förruttnelse under fönster i gamla hus. Det är inget argument för att riva huset", säger Kaj Bergman.

– Reparationsobjekt brukar efterfrågas av snickeriutbildningarna. Det här huset räcker till flera årskullar, säger Kaj Bergman.

Framtiden för Sunderbyhuset kan avgöras på onsdagen, då ärendet behandlas av miljö- och byggnadsnämnden.

Kultur- och fritidsförvaltningen har föreslagit att huset ska rivas, och att det material som är oskadat ska användas till att reparera andra byggnationer på Hägnan. Miljö- och byggnadsförvaltningen vill bevilja rivningslovet.

– Huset är så pass skadat att reparationen blir väldigt dyr. Det är tråkigt. Men det är upp till politikerna att ta beslut, säger Karina Jarret, museichef på Hägnan.

undefined
Karina Jarret, museichef vid Hägnans friluftsmuseum.
Karta: Hägnan parkering
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!