Forna lärare stämmer in i elevernas röster

Stor arbetsbörda, uteblivna resurser och svårigheter för eleverna att få undervisning. Det är bilden som de tidigare lärarna som Norr Media pratat med ger om situationen på Praktiska gymnasiet i Luleås transportprogram.

Luleå2022-11-04 17:00

Den stora arbetsbördan handlar om för få lärare vid transportprogrammet, att programmet stått utan lärare under vissa perioder, vilket bidragit till att transportprogrammets elever haft svårt att ha lärarledd undervisning. Framförallt när det kommer till deras yrkeskunskapsbevis, där 280 timmars teori ska läras ut.

En situation som ansvarig rektor känt till men inte agerat på.

– Trots att eleverna utbildar sig till lastbilschaufförer fanns det elever som ännu inte fått köra lastbil med släp, säger den tidigare läraren.

Dokument som vi tagit del av visar på hur svårt det varit att kunna genomföra förändringar på skolan på grund av att de har blivit motarbetade av skolledningen. 

Lärarna uppger att det fanns en frustration hos eleverna och en stress över att de inte hade möjlighet att genomföra vissa moment i sin undervisning eller att eleven inte alltid fick den hjälp som den behövde. Det på grund av att det fanns för få lärare på programmet.

En källa med nära insyn i verksamheten uppger att det delvis hade att göra med skolledningen och ett ointresse att lägga mer resurser på transportprogrammet.

Lärarna menar att skolans beteende kan få konsekvenser för eleverna, senare i arbetslivet, när de på pappret har bra betyg men inte har grundläggande förkunskaper i det de utbildat sig till.

– Jag har avrått alla jag känner gällande skolan och då sitter jag med facit i hand, säger en av lärarna.

Transportstyrelsen har i samband med att vi granskat Praktiska gymnasiet i Luleå, valt att starta en utredning av skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!