Förmågan att hysa kärlek är medfödd

Pingsttider, hänryckning, brudpar och syrener brukar höra ihop. Men pingsttid börjar spela ut sin roll som tid för vigsel och bröllop.

Skillnad. ”Guds kärlek är vår mänskliga kärlek mycket mer ofullkomlig, den styrs av behov och rädslor, den är inte den osjälviskt utgivande kärleken utan kan vara mer en begärande kärlek”, tycker Boel Paulin.

Skillnad. ”Guds kärlek är vår mänskliga kärlek mycket mer ofullkomlig, den styrs av behov och rädslor, den är inte den osjälviskt utgivande kärleken utan kan vara mer en begärande kärlek”, tycker Boel Paulin.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2017-06-03 06:00

Allt fler väljer att fira bröllop längre in på sommaren.

– Vigslarna är koncentrerade till sommarmånaderna, säger Boel Paulin som är områdespräst på Örnäset i Luleå.

Under pingsthelgen har Nederluleå församling dropin-bröllop i kyrkan i Gammelstad. Nu hakar Domkyrkoförsamlingen på detta med dropin-bröllop, men väljer istället att hålla sina under Luleå hamnfestival 6–8 juli.

Boel Paulin har varit präst i Örnäsets kyrka sedan 2001. Hon har hört många löften ”i Guds och i denna församlings närvaro”

både i kyrkan med den magnifika mosaiken i koret och likväl på andra ställen.

– Jag kommer ihåg ett par som ville vigas en nyårsafton i Svartöstaden, utomhus vid Blackis.

Det blev kallt om händerna den gången.

– Det går ju knappast att bläddra i bönboken med handskar på händerna, konstaterar Boel Paulin som ändå välsignar det faktum att prästens alba är ganska rymlig, det gick att ha extra tröja under mässklädseln.

Under sommaren uppskattar Boel Paulin att hon har två, tre vigslar per vecka hon tjänstgör. Som vigselpräst håller hon alltid ett vigselsamtal med paret innan festligheterna. Hon vill veta om kontrahenterna har några särskilda önskemål i samband med vigseln och ge tillfälle att samtala tillsammans om vad det betyder att gifta sig och varför de vill göra det.

– Jag brukar fråga hur de träffades, vad var det de såg hos varandra?

Under samtalet vill hon också ta upp hur kärlek kan överleva också när allt inte är ljusrosa och överallt lyckligt, när parterna måste kämpa för kärleken.

– Det händer att jag frågar: Hur gör ni för att hålla kvar varann? Inte för att vi präster har de rätta svaren på den frågan. Vi är också människor som kämpar med våra äktenskap och många gånger misslyckas. Präster toppar faktiskt skilsmässostatistiken. Men i vigselsamtalet kan vi samtala om de här viktiga men svåra frågorna som vi alla önskar att vi kan bli bättre på.

Som präst är Boel Paulin van att tala om kärlek. Hon tycker inte att Guds kärlek, som hon kanske mest talar om i de vanliga gudstjänsterna, skiljer sig från den kärlek som människor kan hysa för varandra eller för sina barn.

– Kärleken är i grunden ett och densamma, men i jämförelse med Guds kärlek är vår mänskliga kärlek mycket mer ofullkomlig, den styrs av behov och rädslor, den är inte den osjälviskt utgivande kärleken utan kan vara mer en begärande kärlek.

Förmågan att hysa kärlek anser hon dock är medfödd.

– Små barn kan trösta och hålla om redan innan de blivit lärda det, den förmågan finns tidigt.

– Vi behöver kärlek, vi söker kärlek och vi kan ge kärlek, konstaterar Boel Paulin.

Men under tiden som vigselpräst har hon naturligtvis stött på par där hon i all tysthet funderat på om de hör ihop och bör vigas samman? Vigselsamtalet och andra samtal inför en präst kan leda till att människor pratar om saker som de inte ens förut nämnt för sin partner.

– Många har stort förtroende för mig bara för att jag är präst. Men det är inte meningen att vigselsamtalet ska leda till att folk vänder ut och in på sig själv.

Typen Ingemar Bergman-prästen Vergérus, den elake biskopen i Fanny och Alexander, har inte funnit på 40-50 år, tycker hon.

Under åren har hon märkt att brudparen blir äldre och vigslarna sker senare och senare i livet.

För 50 år sedan började många sitt liv tillsammans i samband med vigseln och bröllop. Det var då, i 20-årsåldern, man flyttade ifrån föräldrarna och satte bo. Idag är det många som redan har barn ihop när de kommer till kyrkan. Vigsel och bröllop har inte blivit av.

Men när det väl blir av, säger många par att ”nu känns det som på riktigt”.

– Många är starkt rörda när de står inför altaret och lovar, säger Boel Paulin.

– Jag har sett många brudgummar med tårar i ögonen.

Vigslar i Luleå

2015 var antalet vigslar uppe på 2010 års nivå i domkyrkoförsamlingen.

2010 93

2011 83

2012 78

2013 63

2014 69 (en mellan par av samma kön)

2015 92 (en mellan par av samma kön)

2015 var den vanligaste dagen för att gifta sig den 13 juni, men flest vigslar skedde under augusti månad.

I hela Sverige skedde 52 3000 giftermål under 2015, i Norrbottens län 1 250. Under samma år upplöstes 24 900 äktenskap, i Norrbotten 472.

Källor: Luleå domkyrkoförsamling och SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om