Ledamöter från sex partier; Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna fällde Socialdemokraternas initiativ om folkomröstning när ärendet behandlades av kommunstyrelsen på måndagen. Vänsterpartiets ordinarie ledamot och ersättare var båda bortresta, och ersattes av en från Liberalerna.
– Vi är självklart för en folkomröstning, men vi vill att det är folkinitiativet som bestämmer hur frågan formuleras, det ska inte vara så att Socialdemokraterna tar över det initiativet, säger gruppledaren Carola Lidén, (C).
Kommunstaben hade föreslagit att fullmäktiges presidium; Nihad Zara (M), Daniel Smirat (S) och Ina Sandberg (S) ska formulera frågan som ställs i folkomröstningen. En förutsättning för att folkomröstningen ska genomföras är att den pågående namninsamlingen lyckas få ihop drygt 6 000 namnunderskrifter.
Oppositionen anser att den föreslagna beslutsprocessen strider mot kommunallagens bestämmelser om folkinitiativ. Initiativet ska vara skriftligt, ange den aktuella frågan samt innehålla initiativtagarnas egenhändiga namnteckningar, så står det i lagen.
– Man vill ta över frågeställningen. Det normala är att initiativtagarens frågeställning ska gälla som utgångspunkt för folkomröstningen, säger Dan Ankarholm (SJVP).
Efter diskussion på arbetsutskottets möte tidigare under måndagen föreslog kommunalrådet Lenita Ericson (S) att presidiet får i uppdrag att i dialog med arbetsgruppen för folkinitiativet förbereda frågeställningen.
Men det hjälpte inte när ärendet behandlades på kommunstyrelsen. Socialdemokraterna förlorade voteringen med röstsiffrorna sju för avslag mot sex för bilfall. Moderaternas två ledamöter valde att avstå.
– Vi måste backa hem frågan och diskutera hur vi ställer oss till folkomröstningar överhuvudtaget, oavsett hur de initierats. Vi tycker i grunden att det är bra att man kommer till beslut och skyndar på processen. Huvudfrågan kvarstår, vill vi ha folkomröstningar eller inte? säger gruppledaren Anders Josefsson (M).
Kommunalrådet Lenita Ericson (S) kommenterar kritiken från oppositionen.
– Det vi har fått höra från kansliet är att frågan ska hanteras i anslutning, det behöver inte vara på samma möte. Viljan här var att vara pragmatisk och att förbereda för en trolig folkomröstning, fortfarande med det i bakhuvudet att det krävs att de får ihop namnen. Det är inte på något sätt att ta ifrån dem initiativet, säger Lenita Ericson.
Frågan om folkomröstning om skolan tas upp på kommunfullmäktige den 17 juni. Till dess måste Moderaterna bestämt sig hur man ser på folkomröstningar, om man ändrar sin kritiska hållning från 2015.
Rättvisepartiet Socialisterna stöttar beslutet att avslå S-förslaget. Folkinitiativet måste respekteras och det behövs inget fullmäktigebeslut för att kommunen ska inleda en dialog med dem kommenterar gruppledaren Liv Shange Moyo.