Förlossningsvård i kris även i Norrbotten

Situationen inom förlossningsvården är alarmerande även i Norrbotten. Det anser ordförande i Barnmorskeförbundet, Emma Sköld. "18 barnmorskor har slutat bara det sista året."

Emma Sköld är ordförande i Barnmorskeföreningen i Norrbotten.

Emma Sköld är ordförande i Barnmorskeföreningen i Norrbotten.

Foto: TT/Privat

Luleå2021-11-05 06:39

Av de 18 som har lämnat sina tjänster vid Sunderby sjukhus har ungefär hälften sagt upp sig. Orsaken är dålig arbetsmiljö och dåliga villkor, enligt Emma Sköld. 

– Läget är akut, vi klarar av att få ihop schemat tack vare personal som ställer upp och tar extrapass. 

Emma Sköld säger att barnmorskorna vill ha förutsättningar att kunna ge den vård de är utbildade för och att det inte är möjligt i dag. 

– Situationen skapar otrygghet och oro för nyblivna föräldrar som kan föra med sig många konsekvenser. Det kan leda till problem med anknytningen om föräldrar känner sig otrygga när de kommer hem. 

Den främsta orsaken till missnöjet bland personalen är enligt henne arbetsbelastningen, som är alltför hög. 

– Vi hinner inte ge födande kvinnor den obstetriska vård som bara en barnmorska kan ge. Antalet igångsättningar av födslar har ökat och överviktiga kvinnor med ett BMI över 35 ska nu föda enbart i Sunderbyn. Vi har fått fler mammor att ta hand om här men fortfarande har det inte hänt något med grundbemanningen.

Hon påpekar att den säkert stämmer överens med budgeten, som ledningen hävdar, men anser inte att den stämmer utifrån arbetsmängden. 

– Att säga att förlossningen/BB har rätt grundbemanning utifrån budget är ett hån mot de barnmorskor som inte hinner gå på toaletten eller äta lunch under sitt arbetspass.

Arbetssituationen är ansträngd, men det finns bemanning på varje pass. Det säger divisionschef Anna Pohjanen. Enligt henne kommer också en rad åtgärder att vidtas för att minska arbetsbelastningen, främst på förlossningen. 

– Bland annat handlar det om hur vi planerar för igångsättningar, som är något som ökat markant sedan nya riktlinjer för handläggning av kvinnor som passerat 41 veckor kom.

När det gäller fackets uppgift om att 18 barnmorskor har slutat vid Sunderby sjukhus, säger Anna Pohjanen att verksamheten har lägre siffror. Nya barnmorskor har dessutom anställts inom perioden, enligt henne.

– Just nu pågår i första hand en översyn av grundbemanningen i Gällivare. Vi har också förstärkt grundbemanningen både i Gällivare och Sunderbyn med hjälp av de pengar som kommer i form av statliga medel i flera år.

Kan den som kommer att föda barn i närtid känna sig trygg med den förlossningsvården i regionen? 

– Ja, det tycker jag absolut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!