Gällivare minoritetsspråksfestival är tillbaka, en dag längre och med breddat program.
För ett år sedan hölls festivalen för första gången. Kompisarna Julia Palo, Liza Påve och Markus Larsson fick idén och arrangerade med stöd av kommunen och företag.
– Vi hade bara sex veckor på oss, men fick väldigt fin respons och det kom mer folk än vi hade kunnat förvänta oss. Sen bestämde vi oss för att göra det igen, men nu har vi startat en ideell kulturförening för att kunna jobba utifrån den.
Årets festival tjuvstartade redan på onsdagskvällen då Gällivare filmstudio visade den finska filmen ”Hölmö nuori sydän”, eller ”Stupid young heart”.
Efter torsdagkvällens invigning håller Pekka Ekbäck täljshow och Jani Kaunis & The Puukot från Luleå bjuder på konsert med finska toner i moll. Fredag och lördag är det heldagsprogram med bland annat barnaktiviteter, teater, musik, poesi, fotoutställning, ljudkonst och slöjdworkshop.
Astrid Lindstrand Tuorda från Randijaur är 16 år och har jojkat och sjungit sedan hon var liten. På lördagseftermiddagen gör hon en kortare konsert på festivalområdet med både lulesamiska och nordsamiska jojkar.
Birgitta Filipsson från Puoltikasvaara är nyutbildad grafisk designer och gjorde som examensarbete en ordbok på meänkieli ”Puhu meänkieltä”, med ett mer ungdomligt uttryckssätt.
– Mina föräldrar pratar meänkieli, men jag fick aldrig lära mig det själv. Jag gick en grundkurs, men märkte att kurslitteraturen innehöll så många gamla uttryck som ”Sätt potatisen att förgro åt öster, varför inte åt väster”, inte sådant som man använder i vardagen. Då kom jag på idén att göra en frasbok med färdiga meningar som man kan använda, berättade hon i en intervju med NSD Kultur när boken presenterades i Konsthallen i Luleå i början av sommaren. På lördagen föreläser hon i Gällivare.
Syftet med festivalen är att lyfta de nationella minoritetsspråken som Gällivare är förvaltningskommun för: finska, meänkieli och samiska.
– Gällivare är ett flerspråkigt område, men för många i den yngre generationen har språket inte alltid hängt med från det ens föräldrar har pratat. För besökarna ska det märkas att det finns en stor variation av kultur och språk här, säger Julia Palo och berättar att programmet har utökats och innehåller aktiviteter för både yngre och äldre besökare.
– Det ska finnas något för alla. Och det känns väldigt kul att Finnmix ska sända live från Gällivare på fredag, det känns som en stor grej.