De tyska nazisterna dödade cirka sex miljoner judar - män, kvinnor och barn. De gjorde det av den enda orsaken att de var just judar. Även romer, politiska fångar, handikappade, fackföreningsfolk, psykiskt sjuka och homosexuella - totalt uppemot fem miljoner - mördades av de nazistiska bödlarna och deras hantlangare.
Över tio miljoner offer
Totalt föll alltså över tio miljoner människor offer för denna planlagda och systematiska utrotning. I sin omfattning saknar detta ofattbara brott motstycke i historien.
På torsdagen högtidlighölls Förintelsens minnesdag - för människovärde och demokrati.
I Gymnasiebyns aula i Luleå tändes ljus för att hedra förintelsens offer. En av dem som tände ljus var Miriam Mozel-Öström, judinna bosatt i Luleå men född i Polen. Hennes föräldrar flydde från Warszawa till Sovjet och undgick därmed det grymma öde som drabbade tre miljoner polska judar, och större delen av Miriam Mozel-Öströms släkt - att dö i förintelselägren.
Luleå internationella kör framförde, under ledning av Monica Åslund, flera sånger - sånger som, liksom körens medlemmar, kommer från världens alla hörn.
Får inte glömma
Tal hölls, bland annat tal av kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) och kyrkoherde Ric-hard Marklund.
I sitt tal poängterade Richard Marklund att vi inte får glömma Förintelsen - men att vi inte får tro att Förintelsen var en enskild mörk händelse i mänsklighetens historia, en händelse som inte kan inträffa igen.
- Många folkmord har skett sedan dess och sker i dag. Vi har alla ett ansvar. Ett ansvar att inte vara åskådare. Som Martin Luther King sa: Det värsta är inte de onda människornas ondska utan de goda människornas tystnad, sade han bland annat i sitt tal.