– Det känns jätteroligt. Vi har ju fört de här diskussionerna ett tag så det är roligt att få sätta igång ordentligt, säger Patrik Öhlund, tidigare finanschef vattenkraft vid Vattenfall.
Han blir bolagets nya vd från och med i dag, onsdag. Rollen som marknadschef kommer att fyllas av Christoffer Svanberg, tidigare innovationschef för Skellefteå kraft. Staffettpinne tas över från de tidigare ägarna av bolaget, Luleå, Piteå och Boden kommun, landstinget (nu region Norrbotten) samt Luleå näringsliv.
Den 1 januari i år trädde regeringens förslag att sänka energiskatten för datacenter i kraft. Skatten sänks med 97 procent från 20 öre per kilowattimme till ett halvt öre. Det får Patrik Öhlund att se positivt på framtiden.
– Förra veckan var jag på en konferens i London för att berätta om de förutsättningar som finns här för utländska företag att etablera sig i norr. Vi har en policy att inte diskutera specifika affärspartners men jag kan säga att jag fick ett positivt gensvar.
De positiva fördelarna för företag att lägga sina datacentrum i Norrbotten är som nämnt den låga energiskatten som till exempel är tre gånger mindre än i Tyskland. Men även tillgången på grön energi används av The node pole som ett säljargument. Ytterligare positiva fördelar med Sverige är att fibernätet är väl utbyggt i jämförelse med bland annat Norge som annars på vissa sätt är en konkurrent.
– Förutsättningarna finns här. Det jag ser är mer en kommunikationsutmaning. Datacenter har funnits sedan 60-70-talet och det som stora företag är vana vid är att ha sina center i källaren i huvudkontoret. Vi måste få dem att inse att man kan göra på ett annat sätt.
För den nya ägarregimen så är sälj- och marknadsföringsaktiviteter i huvudfokus. Och de kommer att lägga mer resurser på det än tidigare.
– I februari så kommer vi att närvara vid två event arrangerade av Business Sweden i USA med syftet att locka utländska investeringar till Sverige. Den fjortonde februari är vi i Washington DC och den sextonde i Silicon Valley.
Vad har du för förhoppningar inför det första året?– Mina förväntningar för året är att vi ska sprida information och i och med det ska vi få ett ökat antal förfrågningar. Sedan är det alltid ledtiden ungefär 12-24 månader i vår verksamhet. Alltså tiden mellan att informationen nått ut till den faktiska investeringen. Jag förväntar mig egentligen inte så många konkreta etableringar under 2017 utan det ser vi nog mer 2018.
Men hur många fler jobb skapas egentligen med datacenter?– Ja, det finns en rapport som visar hur många jobb som skapades i och med Facebooks etablering. Så även om det inte är så många som är anställda av Facebook så ledde etableringen – om en tittar på kringeffekterna – till flera hundra jobb.
Enligt Patrik Öhlund är planen att kika på andra industrisegment som exempelvis batteritillverkning. Ur ett samhällsperspektiv ger tillverkningsindustrin generellt fler arbetstillfällen.
– Iallafall fler jobb per megawatt än vad ett datacenter genererar.