Författaren som verkligen är på rean

Här är författaren som är på årets bokrea i dubbel bemärkelse. Carsten Ryytty i två versioner, personligen och mellan två pärmar.

FYNDAR. Det var många som ville göra fynd på årets bokrea. Under de första tre timmarna var det ”köp fyra betala för tre” som gällde.

FYNDAR. Det var många som ville göra fynd på årets bokrea. Under de första tre timmarna var det ”köp fyra betala för tre” som gällde.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-02-25 18:26

Det var ordentligt drag när årets bokrea drog igång på Akademibokhandeln i Luleå. När butiken öppnade klockan sju på morgonen fanns fyndare på plats och snart var butik full av både böcker och bokmalar.

– Jag går alltid på bokrean, säger Carsten Ryytty och visar upp ett av sina köp.

Det är Per J Anderssons bok "New Delhi - Borås" .

– Jag såg en intervju med författaren i tv och bestämde mig för att köpa boken.

Carsten Ryytty finns också med på rean i bokform. Hans "3333 otroliga fakta" finns till det facila priset av 49 kronor så Carsten Ryytty var verkligen på rean...

Det var ordentligt drag under galoscherna i bokhandeln, inte minst under de tre första timmarna. Då fanns erbjudandet "köp fyra, betala för tre" vilket inte minst Jonna Sundén hade nappat på. Hon hade en del att bära på när hon lämnade bokhandeln eftersom dottern Anni, 7 månader, hängde med mamma.

Överst i en av påsarna låg "Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie aktuell med nya romanen Americanah - en rik bok om kärlek, ras och identitet i nutidens Afrika och USA.

– Den har jag hört och läst om, säger Jonna Sundén, föräldraledig lärare i svenska och engelska på Nya läroverket.

Vad har du mer hittat ?

– En del barnlitteratur men annars mest klassiskt. Jag började gå på bokrean tillsammans med mamma och pappa och det har jag fortsatt med.

Luleås förra kommunalråd Karl Petersen besökte rean med sin fru Ewa Hedkvist Petersen.

I påsarna fanns bland annat förra årets nobelpristagare Patrick Modiano och förre statsministern och socialdemokraten Ingvar Carlssons "Lärdomar : personliga och politiska".

– Dessutom "Ornitologboken", säger Karl Petersen och visar upp fyndet.

Bokrean är viktig för såväl förlagen som för boklådorna.

– Bokrean är en bokfest för alla bokälskare och väldigt viktig för branschen. Det är roligt att boken uppmärksammas så stort varje år genom den gemensamma rean, säger Kristina Ahlinder, VD Svenska Förläggareföreningen.

Rean står för cirka 5 procent av förlagens totala försäljning per år och cirka 4 procent av bokhandelns försäljning. Den fysiska bokhandeln står för cirka hälften av den totala försäljningen under rean. Försäljningen av barn- och ungdomsböcker ökade under 2014 med hela 11,5 procent och i årets rea kan man också se att det finns ett stort utbud av barn- och ungdomsböcker.

Antal titlar på bokrean 2015

Fakta

Totalt: 3717.

Svensk skönlitteratur: 255.

Utländsk skönlitteratur i översättning till svenska: 291.

Deckare och thrillers: 466.

Barn och ungdomsböcker – skönlitteratur: 675.

Barn och ungdomsböcker – facklitteratur: 107.

Kokböcker: 236.

Källa: Bokrondellen, databasen som förser bokhandeln med förlagens bokutbud, priser och lager.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om