Förfallna hus på Östermalm ska rivas

Två bostadshus på Östermalm har förfallit under lång tid och nu ska de rivas. Hyresgästerna har informerats av kommunen som fastighetsägare. "Klart att inte detta mottas med glädje", säger stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell.

Nu ska hela rasket rivas. Två förfallna bostadshus och ett garage på Östermalm ska jämnas med marken. "Fastigheten bedömdes inte ha ett tillräckligt kulturhistoriskt värde", säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell.

Nu ska hela rasket rivas. Två förfallna bostadshus och ett garage på Östermalm ska jämnas med marken. "Fastigheten bedömdes inte ha ett tillräckligt kulturhistoriskt värde", säger stadsbyggnadschefen Helén Wiklund Wårell.

Foto: Nils Johansson/Arkiv

Luleå2023-05-10 05:00

Ärendet gäller fastigheten Rönnen 8, i nära anslutning till järnvägsövergången på Östermalm, där det står tre byggnader – ett flerbostadshus i trä, en garagebyggnad samt en tillhörande modulbyggnad med två lägenheter. 

Tomten inlöstes som regleringsfastighet redan 1970 och därefter har inget löpande underhåll skett, vilket innebär att byggnaderna är i dåligt skick i dag. En reinvestering i underhåll överstiger 1,5 miljoner kronor, enligt stadsbyggnadsförvaltningen. 

undefined
Fastigheten Rönnen 8, i anslutning till järnvägsövergången på Östermalm, har tre byggnader – ett flerbostadshus i trä, en garagebyggnad samt en tillhörande modulbyggnad med två lägenheter.


Då rivningen i dag involverar två hyresgäster – mor och son – hamnade ärendet hos kommunstyrelsen som i augusti 2022 gav stadsbyggnads uppdraget att ansöka om rivningslov. 

– Som inlöst regleringsobjekt har vi inte behövt underhålla fastigheten i någon större utsträckning. Vi har ju några liknande regleringsfastigheter, som de i Svartöstaden, som också ska rivas, säger Helén Wiklund Wårell.  
 

undefined
"Som inlöst regleringsobjekt har vi inte behövt underhålla fastigheten i någon större utsträckning", säger stadsbyggnadschef Helén Wiklund Wårell.

Åren 2015-2016 gjordes en kulturhistorisk bebyggelseinventering i området när inget av husen på Rönnen 8 utpekades som skyddsvärda.

– Fastigheten bedömdes inte ha ett tillräckligt kulturhistoriskt värde.

Hur ser hyresgästerna på beslutet?

– Klart att inte detta mottas med glädje, det ligger i sakens natur. Utifrån skicket på husen har det inte kostat så mycket att bo där heller. 

Hur länge har de bott där?

– Kvinnan har bott en längre tid, medan sonen har flyttat in på senare år, säger Wiklund Wårell. 
 

undefined
På fastigheten finns en tillhörande modulbyggnad med två lägenheter intill Lulsundsgatan, som även den ska rivas.

Modern och sonen har erbjudits ersättningslägenheter av kommunen.

– Diskussionen är påbörjad men vi kan inte erbjuda samma boendestorlek som i dag, inte samma centrala läge heller.

Nu väntar en rivning av byggnaderna men först ska en miljöinventering göras. 

– Därefter kan vi upphandla rivningen och sen ska det lösa sig för hyresgästerna också. 

Wiklund Wårell tror inte att rivningen inleds redan i sommar.

– Men förhoppningsvis innan årsskiftet.

undefined
Huvudbyggnaden på Östra Malmgatan är ett flerfamiljshus i trä. Redan 1970 inlöstes fastigheten som regleringsfastighet och har därefter inte underhållits av kommunen.

Fastigheten ligger på mark planlagd för exploatering men det är inte aktuellt att bygga nya bostäder, då flera frågetecken finns kring vad som sker i området nära järnvägen i kommande år. 

– Vi avvaktar framförallt vad som ska hända med Norrbotniabanan och hur det tilltänkta Resecentrum ska se ut, säger stadsbyggnadschefen.

Ärendet tas upp i miljö- och byggnämnden på onsdag. Avdelning miljö och bygg bedömer att alla förutsättningar finns för rivningslov.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!