Förfallet är över och båtsäsongen är här

Förfallet i Luleå skärgård är över och Luleås senaste turbåt Symfoni är på plats vid Strömören. Skärgårdstrafiken är alltså på gång, det börjar dofta sommar.

TURBÅT. Förfallstrafiken med svävare i Luleå skärgård är över. Gajecha trafikerar Luleå skärgård.

TURBÅT. Förfallstrafiken med svävare i Luleå skärgård är över. Gajecha trafikerar Luleå skärgård.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-05-05 17:40

Förfallstrafiken är över för säsongen. Hamnarna är isfria och nu startar pendelbåtstrafiken. Svävartrafiken läggs i malpåse till hösten förfallstrafik inleds.

Det är som vanligt fartyget Gajecha med plats för tolv passagerare som sköter pendelbåtstrafiken.

Ett spännande nytillskott i fartygsfloran i Luleå är Laponia Rederis Symfoni som blir turbåt i sommar. Den ersätter Eskil vars fjolårssäsong många vill glömma efter det ena strulet efter det andra.

Symfoni har bogpropeller, vilket gör henne smidig att manövrera. En fördel exempelvis när man ska lägga till vid vissa av Luleåöarnas hamnar, exempelvis Hindersön.

Symfoni ligger ute vid Strömören för att göras klar till årets säsong. Symfoni är något större än systerfartyget Laponia.

Försäsongen inleds den 5 juni och avslutas 28 juni med en dagstur på fredagar och söndagar. Högsäsongen pågår mellan 30 juni och 16 augusti och sedan tillkommer en speciell turlista över midsommar.

Under högsäsong är det turer alla dagar utom måndagar.

– Det blir litet ändringar jämfört med tidigare. Det är ickedag på måndagar, alltså ingen trafik, säger Pär Hägglund, skärgårdssamordnare i Luleå kommun.

Han ser heller inga problem med det nya fartyget.

– Vi tror att det här kommer att gå bra. Vi ska gemensamt titta på hamnarna och vi har satt ihop turlistan tillsammans.

Trycket på kommunens skärgårdsstugor finns men...

– ... det finns alltid stugor kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om