Isbrytarna i Luleå börjar bli gamla men även slitna och Sjöfartsverket vill byta ut dem mot nya. Samtidigt förväntas sjötrafiken i Bottenviken att öka i och med de nya industrisatsningarna i Norrbotten och Västerbotten.
– Vi ser att Sjöfartsverket vill bygga två eller tre egna nya isbrytare, men vi ser att det finns ett mycket större behov än det. Då är det en förnuftig lösning att ha kombinationsfartyg som kan vara här och tas in när det är behov för dem i 3-4 månader när det är is i Bottenviken, Östersjön och Bottenhavet. Resten av året kan vi hyra ut dem till andra kunder, säger Andreas Kjöl, kommersiell direktör, Viking Supply Ships.
I över tjugo år har Viking Supply Ships drivit Sjöfartsverkets isbrytare, men den 30 juni 2024 tar Sjöfartsverket själv över driften och bemanningen. Enligt Sjöfartsverket ska det långsiktigt ge en besparing även om det initialt ger högre kostnader.
Genom att Viking Supply Ships bygger om egna fartyg ska dessa kunna hyras ut för att bli ett komplement till Sjöfartsverkets egna isbrytare. Dessa skulle operera i de södra delarna och därmed avlasta för isbrytarna i Luleå.
– Det kan vara en lösning tills Sjöfartverkets egna nya isbrytare har kommit, men även som en framtida kompletterade resurs tillsammans med deras isbrytarna, säger Erik Almkvist.
Under onsdagen besökte Erik Almkvist och Andreas Kjöl Luleå där det träffade landshövding Lotta Finstorp, men även representanter för Luleå kommun, Luleå hamn, Norrbottens handelskammare och Svenskt näringsliv för att diskutera konceptet.
Förutom att Viking Supply Ships skulle få ett långsiktigt kontrakt med Sjöfartsverket skulle det även kunna spara pengar för staten.
– För att ha tillräckligt med kapacitet utöver de 2-3 isbrytare de vill bygga så behöver de en leverantör som kan komma in med en balanserande resurs. De slipper ha isbrytare som ligger overksamma vid kaj i åtta månader, vilket skulle spara mycket pengar för staten. I ett 50-års perspektiv så är det viktigt att få ner driftskostnaden och det kan vi hjälpa dem med, säger Andreas Kjöl.