Företagarna om Luleås ras på rankningen

Gemensamt för de kommuner som lyckas bäst i Svenskt näringslivs företagsklimatranking är att deras politiska företrädare tydligt visar att näringslivsfrågorna är viktiga. Det menar Lars Lindberg, regionchef Företagarna.

"Tappar man 69 placeringar i en kommun som Luleå med den mängden företag så är det ganska många som faktiskt valt att ge negativare svar", säger Lars Lindberg.

"Tappar man 69 placeringar i en kommun som Luleå med den mängden företag så är det ganska många som faktiskt valt att ge negativare svar", säger Lars Lindberg.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2020-09-24 15:15

I onsdags presenterade Svenskt näringsliv sin årliga undersökning som mäter företagsklimatet i Sveriges kommuner.

Ingen i Norrbotten når en topplacering. Älvsbyn, Arjeplog och Boden tar sig in på topp 100 och dessa tre har tagit kliv uppåt i rankingen.

Inte förvånande, enligt Lars Lindberg, regionchef för Företagarna Norrbotten. I möten med ledande politiker från nämnda tre kommuner upplever han att företagsfrågorna hela tiden är närvarande. Det agerandet tror han har effekt på hur övriga i kommunen tar sig an näringslivsfrågor.

– Det sprids bland övriga politiker och tjänstemän och det blir ringar på vattnet. De här kommunerna tycker jag är sådana som pratar om de här frågorna och tydligt säger att vi ska bli bra, säger Lars Lindberg.

Luleå tappar däremot rejält, 69 placeringar.

En viktig del i undersökningen är den del där företagare sätter betyg på hur de anser företagsklimatet är i deras kommun. Exempelvis hur de ser på service och bemötande samt tjänstemännens och politikernas attityder till företagande.

Ett mindre tapp kunde ses redan i fjol men till i år har något hänt. I fjol landade Luleå på plats 100 när det gäller hur företagarna bedömde att politikernas attityder till företagande är, i år var tappet hela 116 placeringar. 

Det är just dessa saker som gör att Luleå sjunker på rankingen. 166 företagare har svarat på enkäten.

– Tappar man 69 placeringar i en kommun som Luleå med den mängden företag så är det ganska många som faktiskt valt att ge negativare svar, säger Lars Lindberg.

Han tror inte att en förklaring ligger i omstruktureringen av näringslivsfrågorna i och med bildandet av kommunala Luleå Business Region, något både kommunalrådet Lenita Ericson och oppositionsrådet Anders Josefsson lyfte.

– Det är en förändring i bolagsformen men inte i det praktiska sätt de jobbar, där har jag svårt att se att det ska motsvara ett sådant här fall.

Han lyfter själv i stället förändringen som skett i den politiska ledningen.

– Lyssnar man runt bland företagare så var det onekligen så att det var många som tyckte att en sådan politiker som Niklas Nordström var en väldigt tydlig näringslivspolitiker som syntes och väldigt ofta lyfte de här frågorna, säger Lars Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!