Företagaren vill se satsningar på kyrkbyn

Företagaren Eva Harnevik i kyrkbyn riktar kritik mot Luleå kommun för hur världsarvet sköts. "Den här byn håller på att dö ut", säger hon.

ÖPPET? Om turister väljer att åka till kyrkbyn och vill gå in på turistbyrån så måste de passa på tisdagar och torsdag mellan vissa klockslag dagtid för att ha en chans att få lite guidning. På somrarna är öppettiderna generösare.

ÖPPET? Om turister väljer att åka till kyrkbyn och vill gå in på turistbyrån så måste de passa på tisdagar och torsdag mellan vissa klockslag dagtid för att ha en chans att få lite guidning. På somrarna är öppettiderna generösare.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2014-12-07 16:07

Kyrkbyn i Gammelstad är en av Luleås främsta turistattraktioner. Men vintertid stannar nästan all verksamhet upp och de turister som hittar ut till världsarvet löper stor risk att mötas av "stängt"-skyltar på dörrarna.

För åtta år sedan tog Eva Harnevik över presentbutiken Ögonfröjd i kyrkbyn, där har hon en egen liten ateljé, inredningsprylar och sitt eget klädmärke Isyr. Hon har tre sömmerskor anställda i Västerbotten, som syr upp kläderna hon designat.

Hon kämpar hårt för att få butiken att gå runt och i flera års tid påpekat att det behövs göras krafttag kring servicen i kyrkbyn.

– När jag började här ute var det mer service. Nu har Hägnan bara öppet några timmar dagtid, aldrig helg. Kyrkan är aldrig öppen känns det som och toaletterna är inte upplåsta. Det har blivit färre företag här också, säger hon.

Eva Harnevik är hård i sin dom.

– Den här byn håller på att dö ut. Man måste ha service, annars går det inte.

Hon berättar om ett tillfälle för ett tag sedan då det kom busslass med turister för att besöka världsarvet och hur de möttes av en stängd turistbyrå.

– De skulle gå och fika men det var stängt. Till råga på allt, när de behövde låna toaletter... så var de också stängda. Jag hade 52 turister som lånade min toalett. Vet du hur man skäms när man står här. Det kommer hit turister och ingenting är öppet. Det är skandalöst, säger Eva Harnevik.

Julmarknader och andra arrangemang är viktiga för henne.

– Så fort Hägnan har ett stort arrangemang så drar det folk.

Det finns en ideell förening av företagare i kyrkbyn som brukar gå ihop och göra arrangemang ibland. Vissa gånger har även Visit Luleå kallat ihop företagarna.

– Men det kostar att vara med där. Vi har inte de pengarna, vi är så små, säger Eva Harnevik.

I januari är det planerat ett möte om situationen i världsarvet med kommunalråden Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström, enligt Harnevik.

– Vad har kommunen tänkt om det här stället? Vad är det för idé att turisterna kommer hit ut om det inte finns någonting som är öppet? Det blir bara sämre och sämre.

Blir du kvar här, tror du?

– Jag är i valet och kvalet. De höjer dessutom min hyra med hundra procent eftersom de tycker att jag ligger så lågt. Flyttar jag finns det nästan ingenting kvar. Det är fruktansvärt tragiskt för det finns potential här.

Vintertid har Turistbyrån öppet några timmar dagtid på tisdagar och torsdagar. Friluftsmuseet Hägnan har öppet för bokade grupper och kyrkan håller öppet dagtid tre vardagar i veckan.

Världsarvet Gammelstads kyrkstad

HISTORIEN

Det var i Gammelstads kyrkstad som Luleå grundades. Stenkyrkan från 1492 är Norrlands största, medeltida stenkyrka med tillhörande kyrkstugor, bostadshus och sockenmagasin. Kyrkstaden växte från att vara en liten handelsplats till att bli en riktig stad. Den flyttades på 1600-talet. Kyrkstaden blev världsarv med motiveringen att den "illustrerar på ett utomordentligt sätt anpassningen av traditionell stadsplanering till de speciella geografiska och klimatologiska förhållanden som råder i en svår naturmiljö".

Källa: lulea.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om