"Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad."
Den meningen fanns med i Folkhälsomyndighetens nya allmänna råd till norrbottningarna. Det väcker en del frågor och funderingar, inte minst för företag som bedriver den typen av verksamhet där det är omöjligt att hålla avstånd.
På skönhetssalongen Xtreme Beauty i Luleå finns frisörer, hudterapeuter och nagelterapeuter. Mer eller mindre alla delar av deras verksamhet påverkas av de nya råden.
– Från och med i dag använder vi munskydd när vi gör alla våra behandlingar, säger Angelica Hemström, salongsansvarig.
Det är en svår balansgång för företagare. Det handlar om en försörjning men samtidigt måste personal och kunder känna sig säkra. Xtreme Beauty har en stor lokal där de kan sprida ut sig och de ska inreda ett särskilt klipprum, bland annat.
Det är ganska deppigt överlag just nu och då kan den verksamhet exempelvis Xtreme Beauty står för pigga upp. Den aspekten lyfts sällan fram.
– Det är många som känner att de behöver ta hand om sig just nu, säger Angelica Hemström.
Frisören Akke Haidari som äger Lilla Salongen är däremot mer bekymrad. Han har jobbat på salongen från 1995 och ägt den själv i 18 år.
– Jag har förståelse för restriktionerna, vi måste alla ta vårt ansvar för att minska smittan, säger han.
Samtidigt är han bekymrad över läget just, det är klart färre kunder nu.
– Jag har aldrig varit så orolig som nu. Det känns inte bra, konstaterar han.
På Kroppsbalans, som jobbar med massage i olika former, är det också svårt att hålla avstånd till kunderna. När nya råden kom i tisdags fick ägaren Anneli Selberg en hel del mail och frågor av kunderna som var rådvilla.
Hon känner inte riktigt att råden var direkt riktade mot massageverksamhet.
– Vi jobbar med hälsobringande behandlingar. Det finns ett behov av att komma hit just nu. Många får ont när de jobbar hemifrån, säger Anneli Selberg.
Kroppsbalans är ett inarbetat företag med kunder som gått där länge, det tror Anneli Selberg kan vara räddningen.
För många företag är det viktiga månader just nu.
– Det är högsäsong för oss nu i november och december. Det är oerhört många som ska använda sitt friskvårdsbidrag, säger Anneli Selberg.