Företagare efterlyser mer dialog med Luleå kommun

Bättre dialog mellan kommunen och företagen är något som företagarna efterlyser för att förbättra företagsklimatet i Luleå kommun. "Vi måste mötas på samma plattform för att diskutera problemen", säger Pär Johansson, Norrlands jord och miljö AB.

"Mycket handlar om att vi måste mötas på samma plattform och diskutera problemen", säger Pär Johansson, Norrlands jord & miljö AB, om att förbättra företagsklimatet med kommunen.

"Mycket handlar om att vi måste mötas på samma plattform och diskutera problemen", säger Pär Johansson, Norrlands jord & miljö AB, om att förbättra företagsklimatet med kommunen.

Foto: Reino Jillker

Luleå2023-05-26 17:05

Företagarna i Luleå kommun ger företagsklimatet lika dåligt betyg i 2023 års mätning som året innan. Ingen förbättring alltså, enligt den enkätundersökning som Svenskt näringsliv årligen genomför. Luleå kommun placerades sig i fjol på 267 plats i rankingen bland Sveriges 290 kommuner, vilket var den lägsta sedan 2016. 

– Svårigheterna ligger mycket i att vi jobbar väldigt olika. Vi som företagare har mycket höga krav på oss att vi ska förändra oss väldigt snabbt. Vi har samma krav på kommunen, men de har den kommunala gången som tar lägre tid. Det blir en lucka där i kommunikationen vilket gör att alla kanske inte förstår hur lång tid det tar i den kommunala gången. Vissa saker måste få ta tid, medan andra saker måste gå fortare om vi ska hänga med i samhällsutvecklingen, säger Malin Öhrlund, vd Öhrlunds åkeri AB.

– Kommunen måste göra fotarbetet med att åka ut och träffa företagen för att förstå deras behov och vilka förutsättningar de har i kommunen. Man måste ha en tätare dialog, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt näringsliv i Norrbotten, som under fredagen bjudit in företagare, politiker och tjänstemän till ett möte om företagsklimatet i kommunen.

Enkätsvaren visar att politikerna ger betyget godtagbart eller högre på samtliga frågor, vilket är högre betyg än företagarna ger. För hälften av frågorna ger företagen betyget under godtagbart. Dialog med kommunens beslutsfattare, information, tillgång till relevant kompetens, politikernas och tjänstemännens attityder är några faktorer som företagen ger låga betyg.

– Vi försöker att göra mycket men varför börjar det inte synas. Vi träffar många företagare men vad är det vi tappar under vägen. Det måste vi fundera på, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S) i en kommentar under mötet.

– Kommunen kan absolut ha gjort mycket, men hur tas det emot hos företagen. Är det som de gör något som företagarsidan önskar, eller är det något som kommunen önskar. För vi företagare och kommun har ju inte pratat med varandra om vad som är frågan. Vad är det vi företagare ser för problem. Vi måste växa ihop för att kunna ta oss till nästa steg och där är vi inte riktigt än, säger Pär Johansson, Norrlands jord och miljö AB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!