Fritidsnämndens möte under onsdagen drog ut på tiden. Anledningen till det är att det bland annat blev mycket diskussioner kring det nya badhuset på Hertsön.
Efter en politisk oenighet – Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet – tog nämnden ett beslut. De kommer att rekommendera att badhuset ska byggas och drivas helt i privat regi.
– Det landade i att fritidsnämnden rekommenderar kommunstyrelsen att göra en upphandling av totaldriften av ett nytt Hertsö badhus. Någon entreprenör både bygger och äger och driftar fastighet och verksamhet, säger Helén Wiklund Wårell, fritidschef.
Hon förklarar att fritidsnämnden föreslår en OPS-lösning. Det innebär "en offentlig och privat samverkan". Luleå kommun köper tjänsten och så får någon bygga badhuset, äga detsamma och sedan sköta driften. Efter ett antal år – ofta 25-30 år – köper kommunen sedan tillbaka badhuset.
Fritidsnämndens förslag är lite anmärkningsvärt. De flesta badhus drivs i kommunal regi.
– Nästan alla är kommunala, både till ägande och fastighetsdrift och verksamhetsdrift. Så ser det ut norr om Dalälven i princip, höll jag på att säga. Inte riktigt, men nästan.
Det motiv som politikerna gav till sitt beslut är att det i Luleå finns en hel del andra saker som är prioriterade; VA-ledningar, byggande av skolor, äldreboenden och bostäder. Politikerna – som röstade för förslaget – tror att en OPS-lösning skulle kunna snabba på byggandet av ett nytt badhus.
Om kommunstyrelsen går på er linje, blir det då den första OPS-upphandlingen som görs i Luleå kommun?
– Ja, mig veterligt skulle jag säga att det är det. Just att man också driftar verksamheten, det har inte hänt förut.