Föreningsbidragen styrs upp: "Osäkerhetsfaktor för oss"

Tydliga riktlinjer och rättvisa villkor – men också hårdare prioriteringar och en otryggare tillvaro. När Luleå kommun styr upp och målanpassar föreningsbidragen går Luleå motorsällskap en ny verklighet till mötes.

Mattias Fredriksson har förståelse för att kommunen gör förändringar i bidragen, men konstaterar att det för Luleå MS blir en större otrygghet.

Mattias Fredriksson har förståelse för att kommunen gör förändringar i bidragen, men konstaterar att det för Luleå MS blir en större otrygghet.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2021-02-16 19:00

– Sett ur ett medborgerligt perspektiv tycker jag att kommunen gör helt rätt. Det behövs ett samlat grepp. Men för oss blir det en utmaning, säger Mattias Fredriksson, sektionsledare i Luleå MS.

Föreningen driver sin verksamhet vid två anläggningar: Näverbergets motorstadion i Måttsund och kartingbanan i Kallax. För verksamheten vid motorstadion har man ett årligt bidrag sedan tidigare, medan skötsel och drift av gokartanläggningen legat på ett tioårigt avtal om 50 000 kronor per år.

undefined
Klartecken! Alfons Lithner och pappa Robert Andersson vid Luleå MS kartingbana. Bilden är tagen 2018.

På onsdagen beslutar kultur- och fritidsnämnden att avtalet ersätts av ett årligt bidrag. För 2021 är beloppet ökat till 60 000. 

– För oss har det varit en trygghet med ett längre avtal men beloppet har inte räknats upp på tio år. Nu blir det en osäkerhetsfaktor eftersom bidraget ska prövas varje år. Sedan blir det en ökad administration med ansökan. Vår förening bygger på ideella krafter. Det finns en gräns för vad en förening mäktar med. Vi har redan höga medlemsavgifter och är beroende av bidrag från alla håll och kanter.

undefined
Kartingverksamheten i Luleå MS har cirka ett 100-tal engagerade. Sittande från höger: Frans Dagertun, Felix Dagertun Julian Jennerfors, Edith Henriksson i knät på storasyster Emina Henriksson. Stående närmast kameran: Cecilia Hedqvist, VM-förare i seniorklassen OK. Stående i bakgrunden med svart mössa: tävlingsledare Magnus Hedqvist.

Grunden till förändringen lades när förvaltningarna kultur och fritid slogs ihop 2019. Omgående upptäcktes att man jobbat på olika sätt med bidrag till föreningar, organisationer och studieförbund. Totalt handlade det om fördelning av 13 miljoner per år.

KPGM fick i uppdrag att göra en genomlysning. Granskningen visade på stora brister. Riktlinjer hölls inte och politiska mål kring prioritering av unga, jämlikhet och mångfald uppfylldes inte.

Dessutom fanns en flora av olika bidrag, skötsel- och driftsavtal och nedsättning av hyra, som skapade en grumlig bild av verksamheten.

undefined
Turerna kring kulturcentrum Ebeneser var många.

Arbetet med att styra upp bidragen har pågått ett längre tag. Kommunens åtgärdspaket är nu klart.

Bland annat det man kallar "en dörr in". Alla föreningar som söker bidrag i kommunen ska gå samma väg och hanteras enligt gemensamma kriterier. Ett tiotal föreningar med tillhörande ekonomiska medel har förts över från andra nämnders och styrelsers ansvar.

Andra åtgärder:

Alla bidrag blir ettåriga, förutom Dansinitiativet, som har ett treårigt projektbidrag.

En "föreningsbyrå" skapas med ansvar för utbildningar och hjälp att söka stöd.

En evenemangslots tillsätts från 1 mars. Lotsen ska exempelvis hjälpa föreningar att i högre grad genomföra arrangemang.

undefined
RFSL Luleå har fått vänta på besked om bidrag. Något som skapat en oro och inneburit att föreningen övervägt att varsla personal.

Men arbetet innehåller också en minskning av de totala medlen och en omfördelning av bidragen. Föreningar som helt eller delvis missar de politiska målen riskerar att få minskat stöd (se annan artikel).

Turerna kring Kulturföreningen Ebeneser går exempelvis in i arbetet. Ebeneser hade förutom ett verksamhetsbidrag även subventionerad hyra.

En bieffekt av översynen har blivit att en del föreningar fått vänta på besked. Något som skapat oro, exempelvis hos RFSL.

undefined
För kartinganläggningen i Kallax får Luleå MS 60 000 i årsbidrag från och med 2021. Mattias Fredriksson är sektionsledare.

Hur fyller då Luleå motorsällskap målen? Arbete mot unga bedrivs och knappt fyra av tio aktiva är tjejer, vilket anses som relativt könsneutralt inom motorsport.

Mattias Fredriksson lovordar kommunens tidigare stöd till det nya klubbhuset vid kartingbanan. Men anser att det finns osäkerhet kring underhållet av hela anläggningen.

– När vi ställt frågan har vi fått svaret att det ska lösas genom ansökan från gång till gång. Det bidrag vi får utgör bara en del av driftkostnaderna och räcker inte till att utveckla och underhålla anläggningen, säger han.

Luleå motorsällskap

Luleå motorsällskap bildades 1947. Antal medlemmar är strax under 1 000.

Kartingsektionen är växande. Totalt finns ett 30-tal aktiva ungdomar, men karting är en familjesport och totalt är ett 100-tal engagerade kring verksamheten. Knappt fyra av tio aktiva är tjejer.

Om pandemiläget tillåter är planen att arrangera kartingskola i maj och augusti, samt klubbtävlingar och en regional tävling under sommar och höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!