Det är SVT Norrbotten som granskat utvecklingen efter att stödteamet avvecklades under hösten 2019. Under 2018 var kostnaderna 2,2 miljoner. 2019 hade kostnaderna ökat till 4 miljoner och 2020 var notan 8,3 miljoner.
Granskningen visar även att kommunen saknar ramavtal för inköp av extern öppenvård. Någon upphandling har inte skett, och därmed har kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling (LOU).
– Det är ett misstag att vi inte gjort en upphandling. Den ska göras nu, säger Carin Johansson, verksamhetschef vid socialförvaltningen.
Om det finns något samband mellan att stödteamet lades ned och att kostnaderna dragit iväg vill hon inte uttala sig om.
– Jag vet faktiskt inte exakt vad det beror på. En del kan vara att vi når fler inom målgruppen än tidigare.
Stödteamet var ett samarbete inom öppenvården mellan Luleå kommun och Region Norrbotten, som bröts på kommunens initiativ. Teamet bestod av två personer från vardera myndighet, som även hade tillgång till läkarkontakt.
Stödteamet hade ett 25-tal patienter med svåra psykiska problem och missbruk. De arbetade aktivt uppsökande, exempelvis utanför systembolag, och skötte kontakt med anhöriga och institutioner.
Region Norrbotten har behållit sin verksamhet, medan kommunen i stället satsade på ett samsjuklighetsboende med dygnet runt-bemanning. Sedan tidigare hade kommunen ett öppenteam och ett akutteam. Sammantaget ansåg dåvarande verksamhetschef att förändringarna skulle leda till förbättringar, bland annat att man nådde fler patienter.
Samsjuklighetsboendet har dock drabbats av problem. En av de boende anlade en brand när verksamheten fanns på Bergviken. Nu bedrivs den på Hammarbacken i Sunderbyn.
Någon behandling bedrivs inte och enligt våra uppgifter finns problem med att de boende innehar droger.
– Vi kan aldrig förbjuda boende att ha droger. Men om vi upptäcker det så agerar vi givetvis, säger Carin Johansson.
Anser du att verksamheten förbättrats sedan stödteamet lades ned?
– Vi kommer att göra en satsning till hösten, där vi skapar ett förstärkningsteam med personal som har kompetens inom öppenvård, socialsekreterare och sjuksköterskor. Lite som tidigare, fast utan Region Norrbotten. Om konceptet fungerar bra kanske vi kan få tillbaka en samverkan med regionen i framtiden.