Uttalade industri- och infrastruktursatsningar av Donald Trump har vänt en lång trend av sjunkande råvarupriser och därmed ser det ljusare ut för metall- och gruvföretagen.
När LO-anslutna IF Metall nu ska förhandla nytt fackavtal med bland annat SSAB så har man ett mycket starkare förhandlingsläge än förra året.
– Det har vi helt klart. Vi upplever att arbetsgivarna har varit något modestare i sina krav än vanligt, säger Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall.
Precis som i det nuvarande avtalet, som löper ut 31 mars, så kräver facket en ökning på reallönen på 2,8 procent, trots att förhandlingsläget var mycket sämre förra året.
– Skulle vi följt marknadsläget och begärt mer i år så hade vi också tvingats ta mindre förra året. Vi siktar på en långsiktig och långsam ökning, säger hon.
Den hetaste punkten i kraven som IF Metall ställt till arbetsgivarna är en låglönesatsning där de som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska få mer pengar i plånboken. Ett förslag som inte gillades när det lades fram, berättar Marie Nilsson.
– Avtalsförhandlingar är alltid en maktkamp där det största hotet är varsel. Årets förhandling behöver vara klart till 31 mars så vi har tid att komma överrens, säger hon.
Känner ni oro för att det kan bli varsel?
– Det är alltid en risk, men jag skulle säga att ingen vinner vid eller vill ha varsel. Men ibland kan det vara ett nödvändigt ont om det innebär att vi får ett bra avtal för våra medlemmar, säger Marie Nilsson.