Föräldrar ryter till om höga hastigheter

Folk kör alldeles för fort genom byn Kallax. Det tycker småbarnsföräldrarna som anser att Trafikverkets åtgärder för att minska hastigheten inte har hjälpt.

Information. Föräldrarna hoppas att mer information ska göra att bilisterna sänker hastigheten, men ett år har gått sedan hastighetsmätningen och inget har hänt.

Information. Föräldrarna hoppas att mer information ska göra att bilisterna sänker hastigheten, men ett år har gått sedan hastighetsmätningen och inget har hänt.

Foto: Reino Jillker

Luleå2017-09-12 06:05

Trafikverket svarar: För att få ner hastigheten har Trafikverket målat en körbana som är så smal att två bilar inte kan mötas, men så att vägrenarna på båda sidor om körbanan blir bredare för att kunna användas av oskyddade trafikanter som gångtrafikanter och cyklister.

– Hela tanken är att man måste samsas om vägen. Är det någon som går eller cyklar där så måste du som bilist lätta på gasen. Är det ingen där så får du köra ut och nyttja vägrenen, säger Johanna Jakobsson som är åtgärdsplanerare vid Trafikverket.

Bygdeväg eller bymiljöväg kallar Trafikverket det när de målat ett körfält så smalt att det inte går att mötas men med bredare vägrenar.

Att måla vägen så är en vägtyp som för ett år sedan testades utanför Helsingborg. Kritikerna hävdade då att gång- och cykeltrafikanterna kunde invaggas i en falsk trygghet då de kan tro att vägrenen är ett gång- och cykelfält. Enligt Trafikverket finns motsvarande vägtyp i Danmark där den kallas 2 minus 1-vägar. Utvärderingar där visar att olyckorna minskat med 25 procent, men det den endast används på lågtrafikerade sträckor är det svårt att dra några säkra slutsatser om effekter på trafiksäkerheten.

Kostnaden för att bygga en cykel- och gångväg skiljer sig väsentligt mot att anlägga en bygdeväg, dvs att måla dit strecken.

– En gång- och cykelväg kostar inklusive planering och produktion 6000-7000 kronor per meter. En målning kostar några hundra kronor metern, säger Johanna Jakobsson, Trafikverket.

I Norrbotten har Trafikverket anlagt bygdevägar under flera år utan att det då kallades bygdevägar. Några exempel som Johanna Jakobsson ger är Avan, Heden i Boden, Jämsön och så en variant i Roknäs.

I Heden anlade de förutom målningen en chikan. Den gör att bilarna måste göra en sidoförflyttning. Den kostade under 100 000 kronor.

Det finns flera olika fartdämpande åtgärder som kan anläggas men de har olika nackdelar.

– Fartgupp undviker vi när det är nära bostadsbebyggelse för de skapar både buller och vibrationer som kan orsaka sättningar i hus. Men de är väldigt effektiva, säger Johanna Jakobsson.

En annan fartdämpande åtgärd är chikaner där är nackdelen att om det är tätt mellan in- och utfarter så kan det göra att det inte går att svänga in på infarterna. Men vägens bärighet spelar också in.

På Trafikverket är man medveten om de höga hastigheterna i Kallax.

– I höst ska vi åka till Kallax och titta på om och vad vi kan göra för att förbättra situationen med de höga hastigheterna, säger Johanna Jakobsson, åtgärdsplanerare vid Trafikverket.

• En bygdeväg, också kallad bymiljöväg, är en befintlig lågtrafikerad väg som målas och skyltas så att det blir tydligare för trafikanterna att de måste samsas om utrymmet och ta hänsyn till varandra.

• Bygdevägen består av en dubbelriktad körbana i mitten, så smal att två bilar inte kan mötas på den, och en vägren på varje sida.

• Vid möte mellan motorfordon får vägrenen användas tillfälligt om detta kan ske utan fara.

• Vägrenen är bredare än vanligt så att oskyddade trafikanter förfogar över en tydligare plats. Vägrenen ska användas av gående, cyklister och ryttare.

Trafikregler - vad gäller för en bygdeväg

• Du ska använda körbanan när du kör bil eller annat motorfordon.

• Om vägrenen är tillräckligt bred ska du använda vägrenen när du går, cyklar, kör moped (klass I och II), rider, kör ett fordon konstruerad för en maxhastighet av 40 km/timme, eller ett fordon förspänt med dragdjur.

• Om det behövs för att underlätta framkomligheten för annan trafik, får du använda vägrenen tillfälligt även när du kör andra fordon.

• Du som trafikant ska iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna.

• Anpassa alltid hastigheten efter förhållandena.

Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om