Föräldrar rasar

En högstadieskola i gymnasiebyn. Det är ett förslag när skolan ska minska lokalerna i centrala Luleå.Men föräldrarna protesterar. - Vi vill inte att våra tolv-åringar ska vara där bland drogerna.

Föräldrastyrelsen, med bland andra Pia Sundgren och Ellinor Larsson,var kritiska till nedläggningen av Bergviksskolan. De framhöll fördelarna med den skolan.FOTO: Bengt-Åke Persson

Föräldrastyrelsen, med bland andra Pia Sundgren och Ellinor Larsson,var kritiska till nedläggningen av Bergviksskolan. De framhöll fördelarna med den skolan.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-06-09 06:00
I alla skolor i Luleå kommun kommer det att krävas nedskärningar för att klara de tuffa sparkraven.
I alla områden kommer det också att krävas lokalminskningar och mest gäller det centrala stan, där det är för få barn i förhållande till skollokalerna.
Oroliga föräldrar
I går var det möte på Bergviksskolan som i förslaget pekats ut som den skola som ska läggas ner. Ett 50-tal föräldrar hade hörsammat inbjudan.
Den stora oron gällde att högstadieelever ska gå i samma skola som gymnasieelever.
Berit Flink, förälder till en pojke på Bergviksskolan, frågade politikerna om de verkligen tycker att 13-åringar ska gå med 20-åringar i skolan.
- Vi föräldrar tittar inte mest
på kvantitet utan på kvalitet i skolmiljön. Jag har en son som börjar i åttan 2011 och om förslaget går
igenom ska börja i gymnsiebyn. Jag arbetar i vården och jag vet att det är känt att det finns drogproblem där. Vad gör ni åt det, sade Berit Flink.
I eget kvarter
Carina Hallqvist, gymnasiechef, sade att man i gymnasieskolan
arbetar med drogprevention och att man ska ha ett tätt samarbete för att förebygga eventuella problem tillsammans med grundskolan.
- Det blir ju också så att högstadiet kommer att gå i ett eget kvarter och kanske inte ha så mycket med gymnasieeleverna att göra, sade hon.
Många av föräldrarna lyfte fram fördelarna med Bergviksskolan, miljön, att det inte är så mycket trafik, närheten till naturen och Skogsvallen.
De vill inte heller att barnen ska utsättas för en riskabel trafiksituation.
- Varför kan man inte lägga ner Östra skolan i stället, var det en förälder som frågade.
Skolan viktig i ett område
Östra skolan ska rustas och under den tiden kommer skolans elever tillfälligt att gå i Bergviksskolan.
- Östra är en av våra honörsskolor och en av de äldsta, svarade Ingrid Norberg (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Föräldern Mats Sjöberg talade om skolans funktion i ett område.
- Skolan har betydelse om människor ska bosätta sig i ett område, den har en social och samlande funktion. Om den försvinner kan det också bli kostnader, sade han.
- Ni säger att det kommer att börja 300 elever på Östra. Vad bygger ni det på? Jag kommer då att söka till en friskola för mina barn och det är det många andra som tänker göra också, sade en av föräldrarna.
När frågan om vad Östra skolan har för resurser för att ta emot elever med särskilda behov svarade Norberg:
- Det är ju just för att värna om resurserna nära barnen som vi vill spara på lokaler. Om vi kan göra det kan vi slippa spara på lärare, sade hon.
Östra rymmer 300 elever
I Östra skolan går 75 elever från förskoleklass till årskurs sex.
Skolan rymmer 300 elever.
I Bergviksskolan går 75 barn från förskoleklass till årskurs sex, i högstadiet går 150 elever.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om