Föräldrar om nya skärmråden: "Nog blir det lite skärmtid"

Folkhälsomyndigheten har kommit med nya rekommendationer om skärmtid och den stora snackisen är att barn upp till två år, helst inte ska ha någon skärmtid alls. "Det är tyvärr en smidig barnvakt", säger Niclas Bentzer-Waara.

Under måndagen kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer för hur föräldrar ska tänka angående barnens skärmtid.

Under måndagen kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer för hur föräldrar ska tänka angående barnens skärmtid.

Foto: Filip Öhman

Luleå2024-09-02 17:00

Nyheten i korthet

  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn upp till två år inte bör ha någon skärmtid alls.
  • Föräldrarna på en öppen förskola i Luleå har delade åsikter om de nya riktlinjerna. Vissa ser surfplattor och TV som en "smidig barnvakt".
  • Niclas Bentzer-Waara, en av föräldrarna, förstår rekommendationerna men erkänner att det blir lite skärmtid då och då, särskilt när man är ensam hemma med två barn.

På öppna förskolan i centrala Luleå är det full rulle strax innan lunchtid på måndagen. Det sjungs, det leks och det ritas och pysslas. Det enda man inte ser innanför dörrarna är några surfplattor. Föräldrarna på plats är dock delade kring de nya rekommendationerna, som bland annat lyfter fram att barn upp till två år, inte bör ha någon skärmtid alls.

– Jag tycker att barn ska få vara barn, vill de titta på plattan så ska de få göra det. Jag tycker inte man ska förbjuda barn från att göra saker de vill, säger Leila Mohammadi.

undefined
På öppna förskolan i Luleå är det fullt av leksaker, men inga surfplattor syns till.

Hon berättar att det brukar bli lite tv-tittande och en del Youtube på telefonen med dottern som snart fyller två år.

– Det är lite på mobilen innan läggning, men vi är ute mycket och det är inte alls länge som vi kollar.

Hon berättar att det är Youtube-appen som används mest.

– Det blir mycket på Youtube kids. Babblarna, Bing, Masha och björnen, sådana barnprogram.

Leila Mohammadi håller dock med om att det kan finnas nackdelar med för mycket skärmtid.

– Det är sena läggningar. Det är det enda negativa, det finns för- och nackdelar.

Hon kommer dock inte att anpassa sin inställning till skärmtiden på grund av de nya rekommendationerna.

undefined
Niclas Bentzer-Waara berättar att det blir lite skärmtid då och då, men tycker att det är vettigt att minimera skärmtiden för barnen.

Niclas Bentzer-Waara sitter med en åtta månader gammal bebis i famnen och spelar memory med sin treåring. Han förstår varför rekommendationerna ser ut som de gör.

– Vi har ingen Ipad hemma, men det brukar bli lite tv-tittande ibland. Det är nog vettigt att minimera skärmtid. Kanske inte för att skärmen i sig är negativ eller farlig, utan snarare att , den kanske stjäl tid från annat. Som interaktion eller språk och sådant, säger Bentzer-Waara.

Han berättar att skärmtid är ett ämne det pratas om där hemma, och medger att det är en enkel lösning när man som vuxen behöver få något gjort.

– Vi pratar om det och försöker att tänka kring hur mycket skärmtid det blir. Sen är det tyvärr en smidig barnvakt. Särskilt om man är ensam hemma med två barn och ska laga mat eller behöver göra något. Så nog blir det lite skärmtid då och då.

Familjen har dock medvetet låtit bli att köpa en surfplatta, trots det märker Niclas av att intresset för det finns.

– Ja, så är det. Man slipper en diskussion också om ännu en skärm. För det finns ett intresse, det gör det och det märks. Den sätter sig fort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!