Föräldrar ger inte upp skolstrid

Beskedet väckte besvikelse och ilska. Men föräldrarna som strider ger inte upp. De sätter sitt hopp till att politikerna ska rädda de nedläggningshotade skolorna.

DÄMPAD. Ingrid Alm tycker att beskedet om Svartöstadsskolan är mycket tråkigt. Hennes son skulle ha börjat här nästa höst.

DÄMPAD. Ingrid Alm tycker att beskedet om Svartöstadsskolan är mycket tråkigt. Hennes son skulle ha börjat här nästa höst.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-01-07 16:49

Ingrid Alm står på gården vid Svartöstadsskolan. Hennes son Sixten leker med kompisen Noeh i snön. De två femåringarna skulle ha börjat på skolan nästa höst – men så blir det inte om barn- och utbildningsförvaltningens förslag blir verklighet.

– Det känns jättetråkigt. De är väl bekanta med den här skolan, säger Ingrid Alm.

Enligt förslaget ska Sixten och Noeh istället börja på Örnässkolan. Totalt 70 barn berörs av förändringen, som ska genomföras hösten 2016.

– Nog känner man en oro när barnen ska köras dit. Det är en stor skola med barn ända upp till nian. Jag är osäker på om det är en trygg miljö, säger Ingrid Alm.

Anna Widén, ordförande i Svartöstadens intresseförening, kommer till skolgården.

– Vi har inte gett upp på något sätt, säger hon.

Flera föräldrar som NSD talat med säger samma sak: nu gäller det att försöka påverka politikerna att ändra på förslaget.

Ingela Lindqvist har kämpat för Vitåskolan, där 52 elever ska flyttas till Råneskolan nästa höst.

– Jag tycker att det är helt bedrövligt. De har inte hört på något vi sagt. Inga problem löses genom att lägga ner Vitåskolan, säger hon.

Förändringen innebär att flera barn får ställa in sig på längre skolresor.

– Barn från sex år kommer nu få pendla. En del av dem tio mil per dag. Det är många vuxna som inte skulle kunna tänka sig det, säger Ingela Lindqvist.

Även i Klöverträsk var många besvikna över beskedet från tjänstemännen. Föräldern Daniel Nyberg trodde inte att det skulle bli som det blev.

– Jag trodde att de skulle fundera igenom mycket mer än vad de har gjort. Vi har ställt 214 frågor. Jag ser bara svar på fyra, fem av dem, säger han.

Föräldrarna i Klöverträsk samlades redan i går kväll för att fundera på hur man ska gå vidare.

– Vi kommer att bemöta den här utredningen, säger Daniel Nyberg.

På skolgården i Svartöstaden funderar Ingrid Alm över förslagets grunder, bland annat att säkerställa tillgången till lärare.

– Det känns som vaga grunder. Jag tror inte man lockar lärare med stordrift. Det gör man med löner och bra arbetsmiljö, säger hon.

Familjen försöker köra så lite bil som möjligt, så att bli tvungen att svänga förbi Örnässkolan varje morgon lockar inte.

– Det ser jag inte fram emot. Det känns förkastligt av miljöskäl, säger Ingrid Alm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om