Föräldrakritik: "Slapp hållning om dusch efter idrott"

Att duscha efter idrottslektionerna är frivilligt för eleverna vid Mandaskolan. "Dåligt av både skolan och kommunen", säger en förälder.

Lisa Spegel, rektor vid Mandaskolan, bemöter kritiken om att skolan har en slapp hållning när det gäller duschning efter idrott.

Lisa Spegel, rektor vid Mandaskolan, bemöter kritiken om att skolan har en slapp hållning när det gäller duschning efter idrott.

Foto: Pär Bäckström / frilans

Luleå2021-10-31 06:00

Föräldern vill vara anonym, men uppger att hon fört fram sin kritik till skolledningen ett antal gånger utan att få gehör.

– Byta om och duscha har ju i alla tider varit en del av skolan. Många barn missar detta som det är nu.

undefined
Duschutrymmena är slitna men kommunen inväntar beslut om skolstrukturen innan någon renovering genomförs.

Mandaskolan är en F–6-skola. Idrotten sker på Bergskolan. Men efter klagomål på att duschrummen är ofräscha är skolans ståndpunkt att det är frivilligt.

– Det leder givetvis till att ingen duschar. Jag tycker att Mandaskolans hållning är för slapp. De ids liksom inte ta striden. Duschrummen är slitna, visst, men de går att använda. Det är också under all kritik att kommunen inte tagit tag i problemet, om nu Mandaskolan tycker att duscharna inte går att använda, säger föräldern.

undefined
Lisa Spegel anser att omklädningsrum och duschar behöver renoveras omgående.

Mandaskolans rektor Lisa Spegel beskriver att beslutet, som togs förra året, är en del i en lång process.

– Ända sedan jag började 2017 har det förts fram synpunkter från elevrådet och i enkäter, att omklädningsrum och dusch inte är trevliga. Vi har haft kontakt med en arbetsmiljösamordnare, som anser att lokalerna är i behov av upprustning. Ytskikten är så slitna att de är svåra att städa.

Enligt Spegel var den avgörande faktorn att skolan noterade en hög frånvaro hos många elever.

– Signaler från elevhälsan var att det fanns en koppling till idrotten. Omklädningsrummen upplevdes som otrygga. Från skolans sida anser vi att det är prio på att eleverna är i skolan, deltar i idrotten och mår bra. Då har vi sagt att det är bättre att duschningen är frivillig. När det gäller årskurs 6 har deras idrott lagts sist på dagen för att de ska kunna gå hem och duscha, säger Lisa Spegel.

undefined
Omklädningsrummen på Bergskolan har sett bättre tider. Men när vi tittar in är det relativt rent och snyggt, bortsett från en toalett där skadegörelse skett.

Vi besöker Bergskolan, där duschbås numera installerats. Omklädningsrum och dusch är gamla och slitna. Klädkrokarna sitter för högt för lågstadieelever. Stengolven är kalla. Men i det stora hela är det rent och ingen odör.

– Det här är en bra dag, säger Lisa Spegel.

Årskurs 5-eleven Vilda Schultz berättar att ingen av tjejerna i hennes klass duschar.

– Jag brukar torka av mig med en handduk. Alla vill slippa duscha för det har varit äckliga saker i omklädningsrummen och det har luktat illa från duscharna.

undefined
"Jag brukar duscha när jag kommer hem i stället, säger Vilda Schultz, som går i årskurs fem på Mandaskolan.

Vad skulle du vilja att man gjorde för att ni ska börja duscha?

– Jag skulle vilja ha en slang i varje dusch. Nu finns det bara en enda och på vintern vill man inte bli blöt i håret. Och så vill jag inte att det ska komma in äldre elever när man byter om.

undefined
Omklädningsrummen upplevdes som otrygga och det ledde till frånvaro, enligt Lisa Spegel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!