För Försäkringskassan är det arbetsförmågan som räknas
Det är Försäkringskassans processjuridiska enheter som driver de fall när patienter överklagar kassans sjukpenningsbeslut.- Det är inte sjukdomen vi bedömer utan arbetsförmågan, säger Joakim Blomqvist, jurist på Försäkringskassan.
Sedan 1 juli 2008 är all sjukpenning tidsbegränsad. " Det är vår skyldighet att göra en ny bedömning av arbetsförmågan när ett nytt läkarintyg kommer in", säger Ingrid Nilssson, områdeschef för det lokala försäkringscentret. FOTO: Göran Ström
Foto: Göran Ström
Om Försäkringskassan beslutar att en person inte har rätt till sjukpenning, eller att sjukpenningen ska reduceras, för att personen bedöms kunna arbeta trots sin sjukdom så kan den sjuke begära omprövning av Försäkringskassan. Om omprövningen inte resulterar i att beslutet ändras kan beslutet överklagas till länsrätten och eventuellt till nästa instans kammarrätten samt högsta instansen Regeringsrätten.
Juridisk bedömning
Då är det jurister vid processenheterna som är processförare, det vill säga driver fallet för Försäkringskassans räkning.
När det gäller Åkes fall (se nedanstående artikel) är det Joakim Blomqvist som är processförare.
Åke fick rätt i länsrätten och det är då Joakim Blomqvist sak att bedöma om länsrättens dom ska överklagas till kammarrätten.
Men den bedömningen görs utifrån juridiska bedömningsgrunder, du är jurist och har ingen medicinsk kompetens?
- Nej, det stämmer. Men de försäkringsmedicinska rådgivarna, tidigare kallade försäkringsläkare, gör ju medicinska bedömningar av den försäkrades funktionsförmåga och dessa bedömningar ligger till grund för vår bedömning av arbetsförmågan och hanteringen av ärendena, säger Joakim Blomqvist.
Han vill inte kommentera det enskilda fallet med Åke med hänvisning till sekretessreglerna men berättar vad som gäller generellt.
Ingen automatik
- Att en person lider av en sjukdom innebär inte med automatik att denne har rätt till sjukpenning. En bedömning av arbetsförmågan ska göras i varje enskilt fall. Även om diagnosen är densamma kan det skilja i arbetsförmåga mellan olika personer. Försäkringskassan ska också se om det finns något vanligt förekommande arbete på arbetsmarknaden som den sjuke kan arbeta med om det inte går att fortsätta inom det nuvarande yrket på grund av sjukdom eller skada, säger Joakim Blomqvist.
Skyldighet
Enligt Ingrid Nilsson, chef för Försäkringskassans försäkringscenter i Luleå, ökade antalet sjukpenningsfall som överklagades till länsrätten 2004-2005.
- Men därefter har de legat på en ganska konstant nivå, säger hon.
Sedan 1 juli 2008 är all sjukpenning tidsbegränsad.
- Det är vår skyldighet att göra en ny bedömning av arbetsförmågan när ett nytt läkarintyg kommer in, säger Ingrid Nilssson.
Men i de fall där arbetsförmågan bedöms vara konstant nedsatt så mycket att personen inte kan arbeta kan Försäkringskassan besluta om permanent sjukersättning, det som förut kallades sjukpension.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!