Trycket på Sunderby sjukhus vårdplatser har varit tungt de senaste dagarna. Vissa patienter har fått vänta i 18 timmar. Och personal som egentligen har semester har fått hoppa in för att jobba extra
– I helgen var det jättetufft. Jag var själv in och jobbade under söndagen och jag kan bara konstatera att det är väldigt sårbart. Blir någon i personalen sjuk så spricker det, säger Erica Ohlsson.
Hon fortsätter:
– Jag tycker heller inte att arbetsgivarna lyssnar på personalen. Vi har larmat om det här tidigare i sommar, säger hon.
Katarina Johansson är biträdande närsjukvårdschef. Hon menar att trycket är ovanligt hårt.
– I år har trycket varit högt hela sommaren. Tidigare år har vi kunnat se att det brukar sjunka under andra halvan
Hur läget ska kunna åtgärdas på kort sikt råder det delade meningar om.
– För det första så tycker jag att tjänstemännen kan komma dit och titta hur det faktiskt ser ut. Sedan behöver vissa saker ses över, som städning till exempel. Samma med lokaler och utrustning. Det viktigaste måste alltid vara att personalen tar hand om patienterna först, säger Erica Ohlsson.
– Bemanningen är oftast tillräcklig om ingen är sjuk. Däremot påverkas vi enormt om flödet vidare från akutmottagningen till avdelningarna eller till röntgen inte fungerar
– Sedan är det så på en akutmottagning, till exempel, där kan man inte ha hur mycket vårdpersonal som helst. Däremot bör det finnas annan personal som tar hand om de uppgifter där det inte krävs sjukvård
Katarina Johansson menar att sådana åtgärder redan ses över.
– Det är något vi jobbar med. Vem som ska göra vad, och hur. Det är ett arbete som tar tid.
Erica Ohlsson:
– Jag tycker att arbetsgivarna har stoppat huvudet i sanden och inte tittar på vad som behöver göras. Ta hand om personalen och värdera den i stället.
– Till nästa sommar måste fler anställas för att kunna hålla vårdplatserna öppna, säger hon.
Hon menar att brådskande ärenden klaras av i vanlig ordning, men att det är patienterna med snäppet lindrigare skador som får ta smällen.
– Det som händer när köerna blir så långa är att det är de mest akuta fallen som går först. Men när folk måste sitta och vänta så är det mycket som kan förvärras under tiden, säger hon.
Katarina Johansson:
– När vårdkedjan inte fungerar så blir det problematiskt. Men när sommaren är slut så kommer vi att börja analysera hur det har gått i sommar.