För få - därför blir de inte fler

För stora skyddskläder, för grova handskar, för höga arbetsplatser.Trots alla fysiska hinder är kvinnorna inom industrin nöjda. Det är inte tunga lyft utan känslan av att vara i minoritet som skaver.

"Det krävs specifika gymnasieutbildningar för att kunna få ett jobb inom industrin. LKAB har valt att låta sina utbildningsplatsr delas av lika många flickor som pojkar, säger Åsa Wikberg Nilsson. FOTO: Bengt-Åke Persson

"Det krävs specifika gymnasieutbildningar för att kunna få ett jobb inom industrin. LKAB har valt att låta sina utbildningsplatsr delas av lika många flickor som pojkar, säger Åsa Wikberg Nilsson. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-03-07 06:00
I dag finns det få kvinnor som arbetar i industrin. Arbetsplatserna lockar dessutom inte ungdomar. Vad ska arbetsgivarna förändra inför framtiden? Den frågan ställer Åsa Wikberg Nilsson i projektet Framtidsfabriken.
- Ungdomar vill göra nytta och göra skillnad. De vill att deras arbete ska märkas.
Åsa Wikberg Nilsson utgår från de svar som hon har fått i de grundläggande intervjuerna. Hon har träffat kvinnor och ungdomar för att de ska berätta hur de ser på att arbeta inom industrin.
- Jag har mött kvinnor som arbetar inom industrin i Norrrbotten och på arbetsplatser utanför länet. De är alla nöjda och tycker om sitt jobb.
Men.
- Så gott som alla tillägger att man måste nog ha skinn på näsan för att klara av den sociala arbetsmiljön.
Skinn på näsan
Det är inte arbetsmomenten som kräver stor styrka. Det är att vara i minoritet. Det är att bära skyddskläder anpassade till män. Skyddshandskar för rejäla labbar och att arbeta med verktyg och arbetsredskap som kräver räckvidd utanför din egen.
- Om kvinnorna är en liten del av arbetsstyrkan så lönar det sig inte att köpa in skyddsutrustning som är anpassad till dem.
Svårast är det för de kvinnor som tar över arbetsuppgifter som ingen kvinna före dem har haft.
- Det kan vara så att arbetsledningen vill att kvinnor ska prova på vissa moment, men att männen runt om inte vill att denna arbetsuppgift ska utföras av en kvinna.
Det kan också vara så att arbetsplatsen är konstruerad för en normallång man. Att kvinnorna hänvisas till att stå på pallar vid det löpande bandet. Men pallar står stilla när bandet rullar vidare.
- Men kvinnorna tycker oftast ändå att deras arbete inom industrin är det bästa som de har haft. De säger att "inom vården, där sliter man ut sig, inte här".
Företagen banar väg
I dag krävs det vissa specifika gymnasieutbildningar för att kunna anställas inom industrin. Utbildningar som få flickor söker.
- Men det går att förändra. LKAB har en egen gymnasieskola där det är hälften pojkar och hälften flickor.
I och med att LKAB:s gymnasium tar in på detta vis är de yrkesförberedande gymnasielinjerna i Malmfälten mer populära bland flickor. Företaget har visat tydligt att könet inte spelar någon roll för arbetsuppgifterna. LKAB har genom sitt sätt att ta in till gymnasieskolan upptäckt vad som krävs för att ändra inställningen till arbetsplatser inom industrin bland kvinnor.
- Det krävs fler kvinnor. Finns det minst 40 procent av det underrepresenterade könet på arbetsplatserna, söker sig lika många av bägge könen dit.
FAKTA Kvinnor i industrin
I Norrbotten arbetar 15 143 män och 3 248 kvinnor inom tillverkningsindustri och gruvor.
Det är 18 procent kvinnor och 82 procent män.
Siffrorna kommer från SCB:s senaste statistik om förvärvsarbetande 2007.
Framtidsfabriken drivs av LTU Designlab, Institutionen för arbetsvetenskap, Luleå tekniska universitet.
Projektet finansieras bland annat av AFA-försäkring för att kvinnors arbetsmiljö i industrin ska bli bättre,
FAS- forskningsrådet arbetsliv och samhälle, statliga pengar, och EU:s strukturfonder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om