Folksjukdomen som de flesta helst pratar tyst om
I går startade en landsomfattande kampanj, (H)järnkoll, som ska förändra attityden till psykisk sjukdom. I Luleå var Ruth Björnfoth med och delade ut informationsblad.- Det har blivit bättre redan men mer behöver göras för att alla med psykisk sjukdom ska få ett bra bemötande, säger hon.
Inte trodd
Psykisk ohälsa betraktas fortfarande som något skamligt och är något som omgivningen ofta blundar för. Det trots att så många som var fjärde svensk är drabbad.
Ruth Björnfoth, Luleå, har lidit av depressioner i många år men mår i dag bra.
- I början av min sjukdom hände det att jag inte blev trodd när jag sökte hjälp inom psykiatrin. Det syntes ju inte utanpå att jag mådde dåligt. I dag fungerar det bra för min del. Min räddning blev att jag fick komma till ett behandlingshem i Mullsjö i Småland.
Barnbarn gläder
Innan hon var på behandlingen åt Ruth Björnfoth mycket tabletter för ångest och depressioner. Nu är det annorlunda.
- Nu har jag en bra öppenvårdskontakt, säger hon.
Tre barn och inte minst första barnbarnet Miranda, 1 år, är annars hennes stora glädjeämnen.
- Jag ska träffa mitt barnbarn nästa helg, säger hon glatt.
Ruth Björnfoth jobbar ideellt för att förbättra förhållandena för människor med psykisk ohälsa. Nu gör hon det i (H)järnkoll.
Ambassadörer
Tori Rubensson ledde evenemanget i Luleå. Enligt henne har totalt 200 ambassadörer, med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, utbildats för kampanjen.
- Syftet är att sprida kunskap och uppmuntra till samtal. En nyligen genomförd undersökning visar att 35 procent av svenskarna saknar kunskap om vart de ska vända sig för att få hjälp vid psykiska problem. Det är viktigt att prata öppet om den här frågan, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!