Folkomröstningen slås ner

"Det är så här politikerförakt bildas". Ledamötena för en folkomröstning lindade inte in orden då de röstades ned under måndagens kommunfullmäktige. Beslutet om Framtidens skola står därmed kvar.

Foto:

Luleå2016-11-21 16:27

För att kunna avslå folkomröstningen krävde den sidan två tredjedelar av mandaten. Partierna har sedan tidigare uttalat sina åsikter och av allt att döma såg det mörkt ut för de som velat se en folkomröstning.

Under kommunfullmäktige gick ingen ledamot heller emot sina partiers linje och därmed fick folkomröstningen om Framtidens skola avslag med stöd av 41 av mandaten, gentemot 19 som var för folkomröstningen.

– Alla har vi samma syfte, nämligen att göra det bästa för våra unga i Luleå. Men vi har olika syn på hur lösningen ska se ut. Bristen på lärare är stor och vi tror att Framtidens skola är del i lösningen, säger Yvonne Stålnacke (S).

Socialdemokraterna hade stöd i avslaget av Moderaterna och Landsbygdspartiet, resterande partier var för en folkomröstning.

– Aldrig under mina år som politiker har jag sett ett sådant engagemang mot ett beslut som det gjorts vid Framtidens skola. Ändå väljer man att inte lyssna på folket, säger Nina Berggård (V).

Liberalernas Thomas Olofsson ansåg att det var på detta sätt någon som Donald Trump kunde bli president i USA, att politikerna tappar kontakten med folket och ett missnöje mot den traditionella makten skapas.

Även Jonas Brännberg (RS) gick hårt åt mot de som stod bakom avslaget.

– Enda slutsatsen är att de fått smak på makten - och makt smakar gott. Det är så här politikerförakt bildas, säger han.

Inför kommunfullmäktige var det länge osäkert om Anders Josefsson och Moderaterna var för eller mot en folkomröstningen. Men under måndagen var det desto tydligare.

– En folkomröstning ska vara vägledning till ett beslut, det ska inte riva upp ett redan fattat beslut. Vi tror också att Framtidens skola är en del i lösningen på lärarbristen, säger han.

Kritik riktades från flera håll mot att inga av förändringarna som Framtidens skola nämdes under valrörelsen, och de menade att folket har blivit förda bakom ljuset av politikerna. Men Niklas Nordström (S) avfärdade den kritiken.

– Vi glömmer bort att det är val vart fjärde år. Det är då som folket säger sitt genom vilka de väljer som förespråkare, säger han.

– Vi ska göra extern utredning av processen med Framtidens skola och komma fram till förbättringar som vi kan göra inför framtida medborgardialoger, säger Yvonne Stålnacke (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om