Folkinitiativet bubblar av lycka: "Jättestolta"

Folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära tog hem en förkrossande seger i folkomröstningen om Luleås skolstruktur.

Stort triumf för Hela kommunen ska leva och lära. Nu förväntar sig talespersonerna Pontus Johansson och Ingela Lindqvist att de styrande politikerna respekterar valresultatet. ”Jag förväntar mig omtag i hela skolfrågan”, säger Ingela Lindqvist.

Stort triumf för Hela kommunen ska leva och lära. Nu förväntar sig talespersonerna Pontus Johansson och Ingela Lindqvist att de styrande politikerna respekterar valresultatet. ”Jag förväntar mig omtag i hela skolfrågan”, säger Ingela Lindqvist.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-11-08 21:49

89 procent röstade på folkinitiativets förslag medan sju procent röstade på Socialdemokraternas förslag och fyra procent utgjordes av blanka röster eller ogiltiga. Resultatet är preliminärt.

– Vi är jättestolta. Jag tänker på alla som har engagerat sig, alla ideella timmar som har lagts ned, och så står vi här med segern i dag, säger Pontus Johansson, talesperson för Hela kommunen ska leva och lära.

– Så fint att vi nu får det här stödet bekräftat, som vi hela tiden har känt att vi har, säger Jämtöbon Ingela Lindqvist, som har varit engagerad i folkinitiativet ända sedan starten för sex år sedan.

undefined
Bästa farsdagspresenten någonsin. Hyllningarna vällde in till folkinitiativet efter segern i folkomröstningen och talespersonen Pontus Johansson gratulerades bland annat av sin son Holger, 4 år, via Facetime i mobilen.

Den opinionsundersökning som NK och NSD gjort förutspådde ett valdeltagande på 63 procent och en seger för folkinitiativet med ungefär 75 procent mot 25.

De siffrorna visade sig inte stämma. Segermarginalen blev alltså betydligt större än väntat medan valdeltagandet blev klart lägre.

Preliminära beräkningar visar på ett valdeltagande på 38 procent. Låga noteringar räknades fram på bland annat Tuna och Björkskatan (16-17 procent). Porsön noterade blott elva procent medan stödet i byarna var betydligt högre. Högst i Vitå med 71 procent.

undefined
Statsvetaren Simon Matti och Emma Engelmark, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, deltog i valvakan som sändes live på NSD:s och NK:s sajter.

Totalt röstade cirka 21 500 Luleåbor på folkinitiativets förslag. Det är drygt en tredjedel av de röstberättigade. Detta kan ställas mot de 19 895 röster som S fick i kommunvalet 2018.

– Bara det faktum att folkomröstningen hölls sätter press på kommunledningen. Nu blev resultatet väldigt tydligt, tydligare än vi kanske kunnat tänka oss, samtidigt som valdeltagandet blev lägre. Nu måste S hantera den här frågan på något sätt, säger Simon Matti, professor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Något tydligt besked om detta kom dock inte.

– S har haft all tid i världen på att förbereda sig för detta. Egentligen tror jag att de också redan nu vet hur de måste förhålla sig till valresultatet, men de är väl oroliga för att berätta detta för oss, säger Pontus Johansson. 

– Jag förväntar mig ett omtag i hela skolfrågan. Nu måste S titta på hur det blev med de skolstängningar som redan har genomförts, säger Ingela Lindqvist.

Hur firar ni inom Hela kommunen ska leva och lära nu?

– Vi hade egentligen bokat en valvaka på lokal, men var tvungna att ställa in på grund av corona. När den här pandemin har lagt sig, ska vi träffas inom samordningsgruppen och ha en riktig ”bubbelkväll”, säger Pontus Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!