– Det är bättre än det som kommunstaben föreslog, men vi är inte nöjda förrän vi får igenom hela vårt alternativ, säger Pontus Johansson, talesperson för folkinitiativet Hela kommunen ska leva och lära.
Nätverket anser att den nya formuleringen till alternativ 2 som beslutades på kommunstyrelsens arbetsutskott är sämre än deras förslag.
– Den är otydlig. För att över huvud taget kunna rösta på det alternativet måste folk gå in och läsa på om visionen, säger Johansson.
Folkinitiativet har lagt fram förslaget att folkomröstningen ska genomföras digitalt, för att minska risken för smittspridning och för att även riskgrupper ska känna sig trygga.
– Vi tycker att det finns stora fördelar med det och vi tycker också att det finns en öppning i lagen, säger Pontus Johansson.
Men det är uteslutet, enligt kommunjurist Inger Fältros Lundgren.
– Det finns inget utrymme i lagen för digitalt röstande. Det kan man använda sig av i andra typer av samråd men inte folkomröstning.
Den formulering som finns, "huruvida röstning kan ske på annat sätt än genom personlig inställelse i omröstningslokalen" är inte avsedd för digital röstning, uppger hon.
– Det handlar om förtidsröstning, budröstning, ambulerande röstning, alltså att man till exempel åker hem till en sjuk person, eller röstning från utlandet. Det har talats om digital röstning även när det gäller nationella val men då krävs det först en lagändring. Än så länge har vi att förhålla oss till att röstning sker med papperslappar.