Följ med till "grejeriet" – här växer konst och inredning fram

När mastodontprojektet med timringen i Kallax var i hamn ville Linda och Tomas Bergman ha något nytt att bita i. Det resulterade i Grejeriet, en ateljé där hantverk av olika slag skapas under all ledig tid.

Hunden Alice trivs lika bra på gården som Tomas Bergman, här på trappan till Grejeriet.

Hunden Alice trivs lika bra på gården som Tomas Bergman, här på trappan till Grejeriet.

Foto: Birgitta Lindvall Wiik/frilans

Luleå2024-06-30 11:00

Nyheten i korthet

  • Linda och Tomas Bergman har skapat Grejeriet, en ateljé för olika hantverk, i en Attefallsbyggnad på deras gård i Kallax.
  • Efter att ha renoverat sitt hus för permanent boende utvecklar paret nu möbler och inredningsdetaljer.
  • Deras liv i Kallax, inklusive fiske, bärplockning, och hantverk, är precis det drömliv de föreställt sig. Tillverkningen av möbler och inredningsdetaljer till sig själva är ett hobbyprojekt men de har också börjat sälja sina alster.

Tygtryck, skulpturala konstverk i trä som behandlats med japansk brännteknik och möbelsnickeri – det finns inga gränser för vilka hantverk som växer fram i paret Bergmans nya verkstad.

– Vi har alltid grejat med något. Vi bygger möbler och gjuter i betong. När vi var färdiga med husprojektet insåg vi att vi inte hade någonstans att greja under vintrarna. Först planerade vi att bygga ett garage, som också kunde vara verkstad, men det slutade med att vi skaffade oss en Attefallsbyggnad  som fick bli vår grejarbod året runt, säger Tomas Bergman, som jobbar som fotograf men tillbringar all ledig tid i verkstaden.

undefined
Hunden Alice trivs lika bra på gården som Tomas Bergman, här på trappan till Grejeriet.
undefined
Mot vägen är timringen mer anonym.
undefined
I Grejeriet finns material för all sorts skapande.

Springer spanieln Alice trivs också kring parets verkstad och går oftast fritt på gården, som ramas in av grejarbodan, bostadshuset och gäststugan. 

Från sitt höga läge, med skogen i ryggen, blickar gården ner över vattnet. Bostadshusets generösa vardagsrumsfönster bjuder på en vy från första parkett över den parkliknande tallskogen. Här kommer ofta såväl rådjur som älgar och rävar på besök.

Timringen ligger i ett ostört läge längs en smal grusväg som bara leder till några stugor. Från början hade huset varken avlopp eller toalett, bara ett utedass, men läget var helt rätt.

undefined
Faluröda byggnader omgärdar gården där utemöblerna är i parets egen design.

Men det blev ingen affär efter den första visningen, Tomas tyckte att det var för mycket jobb för att skapa ett permanentboende här. 

– När stugan fortfarande var osåld ett år senare bad vi mäklaren om en till visning och då kom vi på hur vi kunde bygga ut huset med bara 10-11 kvadrat för att få lite mer yta och maximalt med ljus.

Den här gången blev det affär och paret tillbringade resten av sommaren i stugan, medan de skissade på utbyggnaden.

Torpargrunden skulle grävas ut, det skulle gjutas betongplatta, dras in avlopp och byggas ut. Paret ville ha skarvfri träpanel inne i hela huset, en platsbyggd bokhylla med inbyggd kamin och plats för tv.

undefined
Den platsbyggda bokhyllanär husets centrala punkt och rymmer allt ifrån vitrinsköp, till eldstad och plats för favoritböckerna.

Hela huset är listfritt och badrumsdörren är inbyggd i panelen som en ”lönndörr”.

Huset skulle vara fritt från plast, värmas upp med bergvärme och vara så miljövänligt som möjligt.

Tomas och Linda hade renoverat sex bostäder tidigare och visste precis hur de ville ha det när de återvände till ett naturnära boende efter några år i stadsmiljö.

undefined
Huset är bara 80 kvadrat men bjuder på generösa umgängesytor i en öppen planlösning.

Och livet i Kallax blev precis så härligt som de drömt om.

– Vi kan springa ner till vattnet och ta ett dopp när andan faller på. Vi fiskar och åker båt ut till skärgården, säger Tomas.

I skogen finns fina bär- och svampställen och på gården finns parets växthus och odlingarna som blivit ett stort intresse på senare år. På vintern är det skoterturer och skidåkning på isen som lockar.

undefined
Ett stort fönster vänder sig mot gården. I vardagsrummet syns soffan som Linda och Tomas designat och byggt själva.

Verkstaden blev den sista pusselbiten som gjorde det nya boendet komplett.

undefined
Ateljé, verkstad - eller helt enkelt ett grejeri! Tomas och Linda byggde en plats för skapande.

– Vi köpte en gammal byggbarack som vi byggt om och inrett och nu tillbringar vi all ledig tid här. Linda gick en utbildning i mönsterdesign och jag experimenterar med hantverk i trä, säger Tomas som har en utbildning på konstlinjen i Sunderbyn i bagaget.

undefined
Yakisugi kallas den japanska teknik för att bränna trä så att det blir svart.

Han och Linda tillverkar möbler och inredningsdetaljer till sig själva, men i takt med att allt fler visat intresse för deras design har de också börjat sälja sina alster.

undefined
Linda har tagit fram en rad olika mönsterdesigner, alla med naturen som förtecken.

– Det är fortfarande bara en hobbyverksamhet som vi utvecklar hela tiden. Vi har byggt en del möbler tidigare och nu har jag tagit fram en design för ett soffbord och en hylla i modern allmogestil. Det är mitt kommande projekt.

undefined
I husets enda sovrum syns timmerväggen som en fond och är taket öppet upp till nock.
undefined
Husets hall är faluröd, precis som alla byggnaderna på gården.
undefined
I vardagsrummet syns soffan som Linda och Tomas designat och byggt själva. Tavlorna har Lindas morbror målat.
undefined
Linda gick en utbildning i mönsterdesign och skapar nu egna textiltryck.
undefined
Tomas Bergman inspireras av japansk teknik när han skapar skulpturala verk at trä.
undefined
Naturen återkommer i textilmönstren som Linda skapar.
Grejeriet

Grejeriet är en verkstad/ateljé i Kallax som gärna tar emot bokade besökare. Paret Linda, 47 och Tomas, 51, Bergman har låtit totalrenovera en liten timrad stuga till ett permanentboende och har en skapande verkstad på sin gård.

Läs mer om husprojektet på instagram: @projekt_skogsbacken och om hantverken: @grejeriet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!