Kylan är förhoppningsvis snart på väg att släppa greppet om juni månad. Maskrosorna som kantar vägen i norra Prästholm ger kylan fingret och lyser uppkäftigt med full kraft. Men de är långt ifrån ensamma.
Väljer man att blicka upp mot den plats där bygdens kalkbruk en gång låg kommer man att bjudas på flera fina överraskningar.
Bara några hundra meter ifrån den plats där bruket en gång låg ligger ett cirka en kvadratkilometer stort naturreservat som heter Bränseln och som bildades så sent som 2016. Tack vare att den kalkrika skogen är skyddad från avverkning kan man nu få uppleva nornan som är en relativt sällsynt och fridlyst orkidé.
– Det här är verkligen en skattkammare. Och den är öppen för alla, säger Lars-Göran Ek.
Han är biolog och den här dagen har han och några träningskompisar från Niemisel med omnejd följt med ut i skogen för att få tal del av naturen i reservatet.
Nornan är en ganska liten orkidé som har en stor rosa blomma med toffelformad läpp. Den växer i fuktiga, örtrika och mossiga barrskogar på kalkrik mark. Blomman är väldoftande med en svag vaniljliknande doft.
Och den blommar i början av juni.
– Nu har vi ju haft rätt kallt. Jag var lite orolig att den skulle ha hunnit att blomma ut eftersom vi är så pass nära kusten ändå, säger Lars-Göran Ek.
I Sverige förekommer den på 350 olika platser och i Norrbotten trivs den allra bäst.
– Här har vi kanske hundra lokaler. Jag känner då till mellan tjugo och trettio platser där den växer, säger Ek.
Den 51-årige biologen säger att om man letar hittar man också fler orkidéer och han nämner knärot, spindelblomster och jungru marie nycklar.
– Det här är en hotspot. Just här finns väldigt många arter centrerade. Det har att göra med förutsättningarna där den kalkrika marken är viktig. Alla orkidéer är fridlysta. Här ska man bara gå med försiktighet för att se och uppleva, berättar han.
Sedan stannar han upp vid en norna.
– Det är som när man plockar matsvamp. Först ser man de inte men sedan när man väl har ställt in ögonen så upptäcker man fler och fler, säger han.
Han visar bladet och fortsätter:
– Titta noga på det. Det är väldigt specifikt. Det är ett blad som ligger vid backen. Det är lite vågigt i kanten.
Sedan går upptäcktsfärden vidare.