Följ med på husesyn på Hällbacken

Febril aktivitet råder inne på nybyggda Hällbackens förskola, som tagit emot de första barnen i denna vecka. Förskolan är full från start.

I startgroparna. Förskolechefen Maria Stark blickar ut över förskolans utegård. Hällbackens förskola har drygt 100 barn inskrivna och de första barnen har börjat sin inskolning.

I startgroparna. Förskolechefen Maria Stark blickar ut över förskolans utegård. Hällbackens förskola har drygt 100 barn inskrivna och de första barnen har börjat sin inskolning.

Foto: Pär Bäckström/pbfoto.se

Luleå2017-08-16 05:00

Bostadsområdet Hällbacken har fått en egen förskola och redan från start är förskolan fullbelagd. Under måndagsförmiddagen har de första 46 barnen varit på inskolning och när verksamheten kommit igång kommer drygt 100 barn att gå på förskolan.

– Det känns jätteroligt att få starta en ny förskola, det är med skräckblandad förtjusning jag gör det. Det är otroligt inspirerande att få ihop barn och personal, säger förskolechefen Maria Stark som haft några hektiska veckor tillsammans med övrig personal inför skolstarten.

Hon visar runt i de nybyggda lokalerna som fortfarande håller på att inredas och möbleras av förskolans personal och personal från inredningsfirman. Allra stökigast är det inne i personalutrymmena, som får vänta till sist.

Hällbackens förskola är byggd i två plan, eftersom byggnaden ligger i suterräng. Via huvudentrén, som vetter mot Hällbacksvägen når man förskolans övre plan. Här finns fyra avdelningar, eller visten som de kallas på Hällbacken. Lokalerna är annorlunda disponerade än på gamla förskolor berättar förskolechefen.

– Vi har mer av gemensamhetsytor och mindre ytor för vistena, säger Maria Stark.

Ljusgården i byggnadens mitt är gemensamhetsyta för de äldre barnen. Här finns också två trappor som leder ned till nedre plan, där de minsta barnen har sina två visten.

På nedre plan ligger också förskolans matsal och tillagningskök.

– Alla kommer vi att äta här, i två omgångar. Numera bygger man förskolor med matsalar, det är mer praktiskt. Man behöver inte ha stolar och bord så det räcker till alla barn på varje avdelning och man behöver inte flytta på saker bara för att man ska äta, beskriver Maria Stark fördelarna.

I köket håller kocken Abbe Lalou på att plocka i ordning. Han kommer att få hjälp av ett måltidsbiträde. På onsdag serveras mat som lagats i förskolans kök.

– Nu är jag tillbaka i mitt gamla yrke. Det är alltid roligt att vara i köket, säger Abbe Lalou.

Hällbackens förskola hör till Björkskatans upptagningsområde, men det är bara barn boende på Hällbacken som är placerade på förskolan, så stort är behovet i dag. Om barnantalet skulle minska i framtiden och behovet av förskolor skulle minska så kan man bygga om förskolan till skola.

– Den är byggd som en kombiskola, så det går att göra om den till skola och förskola. Det finns den möjligheten, säger Maria Stark.

Men den dagen är långt bort tror hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!