Skolprojektet: En snöigloo i stort format

En universitetskurs om snö och is? Ja, det stämmer. Som ett sätt att kombinera teoretiska kunskaper med snö i praktiken har studenterna på LTU byggt en igloo.

Studenterna utanför iglooprojektet. Flera är utbytesstudenter men några är svenska studenter.

Studenterna utanför iglooprojektet. Flera är utbytesstudenter men några är svenska studenter.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2023-03-01 10:30

Det är en solig dag och på Luleå tekniska universitetsområde skymtar en snöigloo, skapad av studenter på kursen Snö och is. Här får de lära sig om hur kylan påverkar människor och vilka tekniker man använder sig av för att skapa i is.

Målet med kursen är att förmedla kunskap om hur man använder och utnyttjar subarktiskt klimat på ett fördelaktigt sätt och hur man hanterar frågor och problem i samhället relaterade till kyla, is och snö.

undefined
Studenterna utanför iglooprojektet. Flera är utbytesstudenter men några är svenska studenter.

Kursen behandlar grunderna i snö- och ismekanik och innehåller också ett praktiskt moment – att bygga igloon som bland annat kommer användas under Vinterfestivalen.

Många är utbytesstudenter som tillbringar några månader i Sverige. Några, som Sang Hun Lee från Sydkorea, har sett snö falla men aldrig sett den ligga kvar på marken. 

När han anlände till Luleå hade han inte ens en mössa med sig. Men nu har han god kännedom om snö och hur han kan arbeta med den.

– Det är så intressant att tillverka saker i snö, det har jag aldrig gjort förut. Jag vill lära mig snöns tekniska egenskaper och det får jag lära mig här, säger han.

undefined
Allt började med ballongen som fylldes och sedan täcktes med snö.

– Den här kursen kan jag inte ta hemma och samtidigt är det relaterat till miljön här. Jag studerar fordonsteknik och det är en hel del biltester som görs på snö och is så det här är en bra kurs för mig. Väldigt annorlunda men så intressant, säger Jan Brinkman från Tyskland.

Studenterna delades in i två grupper, de som jobbade med utsidan och de som arbetade med insidan. För att få den klassiska iglooformen användes en stor ballong som är sex meter i diameter och är 4,5 meter hög. Ballongen fylldes med luft med hjälp av en lövblåsare, vilket endast tog omkring fem minuter. Sedan kläddes den med snö med hjälp av snöslungor. När snön sedan frusit tömdes ballongen på luft. 

Tack vare Parkkompaniet som kom och tippade snö fanns det gott om den varan, något som annars hade ställt till det.

– Vi hade tur med vädret när vi fyllt på all snö. Snön var ganska blöt när vi lade på den, sedan blev det kallare så det frös på, berättar Jan Brinkman från Tyskland.

undefined
En spricka i taket uppstod under arbetet med att färdigställa igloon.

 – Det är en relativt stor grupp studenter som arbetat med olika delar av projektet så de har även lärt sig mycket om projektledning, grupparbete och vikten av att planera och strukturera arbetet mellan varandra, säger Nina Lintzén, biträdande lektor i experimentell mekanik och lärare.

– Snö är tacksamt att jobba med, gör man ett misstag kan man lätt ta bort det och göra om, säger Felix John från Tyskland.
Trädörren som leder in till igloon fick studenterna arbeta en del med. Det var inte helt lätt att få den att stå helt upprätt och öppnas på ett smidigt sätt. Men nu fungerar den och kan till och med låsas.

undefined
Mycket av arbetet har gått till att förbereda allt för att det ska gå så smidigt som möjligt.

Studenterna skulle kontrollera om snölagret var tjockt nog och klättrade upp på igloon. Det visade sig att det inte var det, och resultatet är en spricka i innertaket som inte är helt jämnt.

– Men det håller, försäkrar Alex John.

– Vi fick blanda ihop snö och vatten till rätt konsistens för att laga taket, säger Sang Hun Lee.

Snö är ett föränderligt material med olika egenskaper beroende på struktur, temperatur och bearbetning, något som studenterna tagit del av i och med iglooprojektet. En svårighet var att få baren att hålla ihop med hjälp av rätt konsistens av snö som lim. 

– Det var definitivt en av de svåraste sakerna, säger Mats Schütze från Tyskland.

undefined
Studenterna har arbetat med in- och utsidan. Insidan rymmer omkring 15 personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!