Följ med in i Luleås nya restaurang

Nu kan vi sätta ytterligare ett namn på listan bland restauranger i Luleå – Villgot Lokal och Mat. Restaurangen har tagit plats på Bryggeriets entréplan och inom ett par veckor stundar premiären.

Återvunnet. Bardisken är gjord av återvunnen plåt som polerats upp till sin glans.

Återvunnet. Bardisken är gjord av återvunnen plåt som polerats upp till sin glans.

Foto: Sabina Nilsson

Luleå2017-08-23 14:00

Det hela började för ett år sedan när ägarna av Vineyard Event och Konferens, Anders och Linda Viljeros, fick en förfrågan av systrarna Lisa Liljedahl och Paula Fahlander.

– Vi fick frågan om vi ville vara en del av satsningen eftersom att de gillade det vi hade gjort i Björsbyn med Vineyard, säger Anders Viljeros.

Bryggeriets delikata läge, precis intill Bergnäsbron, var en av faktorerna till att paret valde att hoppa på tåget.

– Byggnaden är unik. Vi bor på Bergnäset och kör över bron varje dag och det första man ser är det här fina huset, säger Linda Viljeros.

Restaurangen har genomgått omfattande renoveringar under tio månaders tid och har förvandlats till en lokal med rustik känsla där tegel och sten klär väggarna, medans mycket av inredningen är byggt för hand.

– Det är en industrilokal och huset står för det maskinella som inte går att inreda bort. Det är bättre att ta fram det, säger Anders Viljeros.

Under sommarmånaderna kommer restaurangen öppna upp en uteservering som rymmer mellan 40 och 50 sittande gäster. Från uteserveringens plats har gästerna utsikt över Luleå älv och Bergnäsbron.

– Det är söderläge med sol från tio på morgonen till tio på kvällen, säger Linda Viljeros.

Restaurangen kommer att ha lunchservering under vardagar och middagsservering under helgerna. Vad menyn ska innehålla är paret mer hemlighetsfulla med, men ett som är säkert är att menyn till stor del ska innehålla lokala råvaror.

– När vi fick frågan funderade vi på vad vi skulle göra. Vi kände inte för att öppna en restaurang bara för att, utan vi ville göra det med ett större syfte så att det gagnar många, säger Linda Viljeros.

– Utmaningen är att vi ska erbjuda mat som är så lokal som möjligt, men som inte är dyrare än andra ställen, säger Anders Viljeros.

Det har öppnat en hel del restauranger i Luleå under de senaste åren. Finns de plats för en till?

– Absolut. Det kommer att bli något som Luleåborna inte sett förut, fast med kända råvaror, säger Linda Viljeros.

Hur många har ni anställt?

– Alla kommer inte att jobba heltid, så antalet handlar om tolv personer till en början, exklusive oss två, säger Anders Viljeros.

Ägarna räknar med att kunna öppna restaurangen i slutet av september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om